PVV wil verbod op Palestijns jeugdkamp

De Brabantse PVV-fractie wil een verbod op een Palestijns jongerenkamp in Loon op Zand. beeld ANP

De Brabantse PVV wil dat een Palestijns jeugdkamp in Loon op Zand verboden wordt. De fractie heeft woensdag aan Gedeputeerde Staten gevraagd in actie te komen.

Aanleiding is een Facebookbericht van de Palestijnse Nederlander Amin Abou Rashed. Die plaatste een uitnodiging voor een kamp voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 13 jaar, met als thema ”Jeruzalem is onze hoofdstad”. Het kamp heeft plaats van 19 tot 21 oktober in groepsaccommodatie De Mussenberg in Loon op Zand.

De PVV stelt dat de organisator van het kamp, de Palestijnse Gemeenschap in Nederland, banden heeft met terreurgroep Hamas. De partij noemt Rashed een „notoire fondsenwerver” voor Hamas. De partij noemt het jongerenkamp „feitelijk een politiek-ideologisch indoctrinatie trainingskamp” en roept op tot een verbod.

Burgemeester Hanne van Aart (VVD) van Loon op Zand liet woensdag desgevraagd weten het nog te vroeg te vinden voor een inhoudelijke reactie. „We willen eerst een beeld krijgen waar het precies over gaat.”

Een gemeentewoordvoerder zei later dat er donderdag overleg zou zijn tussen de afdeling juridische zaken en de burgemeester. De NOS meldde dat een delegatie van de gemeente vrijdag een gesprek heeft met de eigenaar van De Mussenberg, Eric van Leeuwen.

Van Leeuwen liet tegenover de NOS weten dat er vaker een dergelijk kamp in De Mussenberg is geweest. Volgens hem betrof het een normaal kamp. „Wij wonen zelf op het terrein, houden hier toezicht. Als zulke groepen zouden willen radicaliseren, zullen ze dat wel op een plek doen die meer privé is.”