Psychiater: Geen pijnloze dood met zelfmoordpoeder

beeld Pixabay

Een middel dat een snelle, pijnloze dood garandeert. Daarop beloofde coöperatie Laatste Wil haar leden te attenderen. Experts slaan alarm.

Boudewijn Chabot en Philip Nitschke zijn er beiden vast van overtuigd: het door Laatste Wil geproclameerde poeder kan bij inname zorgen voor forse bijwerkingen, waaronder zelfs een epileptisch toeval. Chabot is oud-psychiater en publiceerde eerder over zelfdodingsmethoden. Nitschke is als arts verbonden aan Exit International; een kenniscentrum op het gebied van levenseindevraagstukken, inclusief zelfdoding. Vandaag liet Trouw beiden aan het woord.

Chabot komt op basis van eigen naspeuringen tot de slotsom dat het om poeders met zware bijwerkingen moet gaan. Nitschke kan dat zelfs volmondig bevestigen, omdat Laatste Wil een halfjaar terug bij hem heeft aangeklopt voor advies. De coöperatie aarzelde volgens Nitschke toen nog tussen twee middelen. Een van de twee wordt, aldus de arts in Australië, gebruikt voor het ruime van wilde varkens, maar voor beide geldt „dat de door Chabot genoemde bijwerkingen kunnen optreden”, zegt hij in Trouw.

Een woordvoerder van Laatste Wil blijft erbij dat risico’s kunnen worden voorkomen door het poeder in te nemen met een antihoofdpijn- en een slaapmiddel.

Vorige week vroegen CU en SGP minister Blok (Veiligheid en Justitie) al de vrije verkrijgbaarheid van het door Laatste Wil bedoelde poeder aan banden te leggen. Daarbij drongen ze ook aan op meer informatie over de schadelijke bijwerkingen ervan.

52875199Christelijke partijen hekelen opstelling Blok over zelfmoordpoeder

Geen vervolging voor zelfmoordadvies