ProRail wil gepensioneerde verkeersleiders inzetten wegens tekort

Om de tekorten aan verkeersleiders voor het spoor tegen te gaan, wil ProRail onder anderen recent gepensioneerde verkeersleiders inzetten of voormalige leiders die nu op andere afdelingen binnen de organisatie werken. Dat zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Spoor) tegen de Tweede Kamer.

Verkeersleiders overzien het treinverkeer op het spoor en beslissen wat er gebeurt tijdens bijvoorbeeld vertragingen. Zonder goede verkeersleiding komt de veiligheid op het spoor in het gedrang. Deze week werd bekend dat de tekorten op sommige plekken zo ernstig zijn, dat de dienstregeling daar tijdelijk kan stilvallen.

De coronacrisis heeft de tekorten verergerd omdat medewerkers met milde klachten thuis moeten blijven. Het is niet mogelijk om de werkzaamheden vanuit huis uit te voeren.

Van Veldhoven erkent dat het om een structureel probleem gaat dat ook al voor de coronacrisis aan de orde was. Wel is sinds 2018 het aantal verkeersleiders dankzij een wervingscampagne verdrievoudigd, zegt de staatssecretaris. „Je kan dan ook niet zeggen dat ProRail het probleem niet heeft opgemerkt.”

Ze benadrukt dat de verkeersleiders „een cruciale rol” spelen tijdens de coronacrisis, omdat zonder hen niet alle mensen in vitale beroepen naar hun werk kunnen. Ze zegt te kijken naar „maatwerkoplossingen” om de sector draaiende te houden, maar kan vanwege de onzekerheid rondom corona geen garanties geven.