Politie sms’t 160 drugsgebruikers in Lopikerwaard

beeld ANP

Honderdzestig drugsgebruikers in de Lopikerwaard-gemeenten Woerden, Oudewater, Montfoort en Lopik kregen dinsdagavond om 19:00 uur een sms-bericht van de politie dat hun nummer is aangetroffen in een dealertelefoon.

Dat meldden de vier gemeenten dinsdag in een gezamenlijk persbericht. In april dit jaar legde de politie een dealernetwerk bloot met klanten in deze gemeenten. Bij de politieactie werden meerdere verdachten aangehouden en huiszoekingen verricht. Daarbij trof de politie dealertelefoons aan met een klantenbestand.

Burgemeester Van Hartskamp van Montfoort: “Drugsgebruik is niet oké. Aan drugsgebruik zitten grote gezondheidsrisico’s en het ontwricht de samenleving. Wij zetten daarom krachtig in op de aanpak van criminele netwerken waarin drugs doorgaans worden geproduceerd en verhandeld. Met deze actie willen wij zowel de vraag- als aanbodkant van de drugsmarkt verstoren.”

De burgemeesters van de vier gemeenten hebben het onderzoek aangegrepen om de acceptatie van drugsgebruik binnen hun gemeenten te doorbreken. Dit hebben ze gedaan door het inzetten van een sms-actie richting drugsgebruikers.

In oktober 2017 werd al een sms verzonden vanuit de gemeenten Montfoort en Oudewater naar aanleiding van de eerste aanhoudingen rondom het dealernetwerk ‘Max’.

Naar aanleiding van de aanhoudingen in april dit jaar binnen datzelfde dealernetwerk sluiten ook Woerden en Lopik aan bij de sms-actie. Met de sms willen de burgemeesters gebruikers attenderen op de maatschappelijke consequenties van drugsgebruik. Het gaat daarbij niet alleen om dealernetwerken die nodig zijn om aan drugs te komen, maar ook om mogelijke gevolgen voor de gebruiker, zoals het verliezen van de rijbevoegdheid.

De gebruikers van de bewuste telefoonnummers ontvingen maandagavond van de politie een sms met de mededeling: ‘Bericht van de Politie: Uw telefoonnummer is aangetroffen in de dealertelefoon van een drugsdealer.’ Vervolgens werden de 160 betrokkenen verwezen naar de gemeentelijke websites met nadere informatie over de risico’s van drugsgebruik. Gebruikers worden doorverwezen naar hulpverlening.

De sms-actie beperkte zich tot nummers uit de dealertelefoons waarvan is vastgesteld dat er wederzijds contact is geweest en die te herleiden zijn tot gebruikers of abonnementhouders uit de betreffende gemeenten. Drugsdealers hebben behalve een eigen telefoon, meestal ook een telefoon die speciaal voor bestellingen van drugs wordt gebruikt.

De recherche legde tijdens het onderzoek een netwerk bloot waarbij meerdere personen, allemaal onder dezelfde naam ‘Max’ en via hetzelfde telefoonnummer, drugs verkochten in de gemeenten. Een aantal van deze dealers liep tijdens de loop van het onderzoek tegen de lamp door hun gedragingen. Zo vertoonden zij verdacht gedrag, waardoor zij de aandacht van de politie trokken. Bij de aanhoudingen van deze dealers zijn tientallen ponypacks met cocaïne aangetroffen. Ook werd een auto in beslag genomen.