Politie deelt informatie uit onderzoek naar bombrieven

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie in actie na een ontplofte bombrief. beeld ANP

De politie heeft een inkijkje gegeven in het onderzoek naar de bombrieven die deze week en vorige maand zijn verstuurd. Recherchechef Dutilh van de Amsterdamse politie zegt tegen De Telegraaf dat het voornaamste aanknopingspunt een papieren zakje is met een aanzicht van Delft dat in souvenirwinkels te koop is. Daarin is telkens de explosieve stof aangetroffen.

„Het is ongeveer net zo groot als een post-it note of een dubbelgevouwen portemonnee. We hebben goed in kaart gebracht waar ze te koop zijn en hopen dat er mensen zijn die iets opvallends hebben gezien bij iemand met betrekking tot deze zakjes”, zegt Dutilh tegen de krant. „Wanneer iemand zonder duidelijke reden om meer van dit soort zakjes heeft gevraagd in een winkel of deze om onduidelijke reden in behoorlijke hoeveelheid bezit of heeft besteld, is dat voor ons interessant.”

ANP-403859594Expert: Maken van bombrief is specialistisch werk

De recherchechef geeft verder aan dat de zwaarte van de explosieven meevalt. „Je zult bij een ontploffing geen ledematen verliezen, maar brandwonden zijn wel degelijk mogelijk. We kunnen zeker niet uitsluiten dat er poststukken volgen met zwaardere explosieven.”

De dader eist verschillende bedragen in bitcoins. Om de afzender te pakken te krijgen, trekt de politie volgens Dutilh „alle registers open”. Justitie heeft een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip.