Ongeval explosief: Zwarte dag voor arrestatieteams

SPAARNDAM. Hulpdiensten spoedde zich gisteravond naar Spaarndam. Daar raakten twee leden van een arrestatieteam zwaargewond, vermoedelijk doordat er iets misging met eigen explosieven.  beeld ANP, Michel van Bergen
2

Een regelrechte nachtmerrie. Dat is voor politiemensen een vermoedelijk ongeval in eigen gelederen dinsdagavond in het Noord-Hollandse Spaarndam. Twee leden van een arrestatieteam raakten zwaargewond, waarschijnlijk door een eigen explosief.

Het was een ongemakkelijk moment. Twee weken geleden kreeg een tiental journalisten de gelegenheid om op politieterrein De Boskamp in Leusden een kijkje in de keuken te nemen bij de Dienst Speciale Interventies (DSI). Die elite-eenheid, gevormd door zowel politiemensen als militairen, moet terreur bestrijden. Onder de DSI vallen ook de zes arrestatieteams (AT’s) van de politie.In Leusden kregen verslaggevers het neusje van de zalm op het gebied van politie-uitrusting te zien. Foto’s en opnames maken was niet toegestaan. Tot de tanden toe gewapende DSI’ers posteerden zich voor zwaarbepantserde terreinwagens. De mannen gaven uitleg over moderne hulpmiddelen, zoals een apparaat dat door ‘muren kan kijken’. Of een onderwaterscooter die ongezien een door terroristen overgenomen veerboot kan benaderen.Ineens klonk op het politieterrein in Leusden een doffe klap. Een drone was tegen de grond geslagen. Zo’n drone kan in crisissituaties luchtopnames van een gevaarlijke locatie doorsturen naar het politiecommandocentrum. In Leusden ging er iets mis. Klaarblijkeliijk had de ”man met de joystick” een misser begaan. Oftewel: technische snufjes kunnen je helpen, maar ook in de weg zitten.Explosieven In Leusden was de schade te overzien, maar verkeerd gebruik van het wapenarsenaal kan ook funeste gevolgen hebben. Het lijkt erop dat dinsdagavond in het Noord-Hollandse Spaarndam een of meer leden van een arrestatieteam niet juist omsprongen met hun eigen explosieven. Omstreeks 18.30 uur deed zich rond een politieauto aan de Inlaagpolder in Spaarndam een explosie voor. Twee AT’ers raakten zwaargewond. Een van hen is er zeer ernstig aan toe. Met een explosief kunnen eenheden bijvoorbeeld een deur uit een pand blazen.Wat ook precies de toedracht is, zeker is dat zo’n incident er inhakt in politiekringen. De Rotterdamse Team Parate Eenheid, een politie-eenheid die optreedt bij zware misdaad, twitterde dinsdagavond: „Erg verontrustend nieuws uit Spaarndam. Wij wensen beide (zwaar)gewonde collega’s, hun teamleden en familie heel veel sterkte.”Dat AT’ers door eigen toedoen zwaargewond raken, is pijnlijk. Bij opleiding en training krijgen speciale eenheden ingepeperd dat ze hun eigen veiligheid in acht moeten nemen. Bijvoorbeeld door zorgvuldig te zijn bij het ontladen van wapens.Moord Hoewel AT’s jaarlijks zo’n 1500 acties plegen –zoals het inrekenen van vuurwapengevaarlijke verdachten– vallen er onder de leden zelden slachtoffers. Schokkend was dan ook de dood van Allegonda Gremmer. In 1997 werd de vrouw tijdens een AT-actie doodgeschoten door crimineel Benny S. (42). Gremmer was het enige vrouwelijke lid van een arrestatieteam. Gremmers dood hakte erin bij de politie, vertelde AT’er Hans vorig jaar in Terdege. „Dat snijdt je door je ziel.”