OM: Thijs H. doodde drie keer met vooropgezet plan

Rechtbanktekening van Thijs H. beeld ANP

Het Openbaar Ministerie acht bewezen dat Thijs H. (28) zich schuldig heeft gemaakt aan drie moorden. Op 4 en 7 mei 2019 doodde H. zijn slachtoffers met vooropgezet plan, concludeerde het OM dinsdag.

H. heeft bekend dat hij op 4 mei vorig jaar in de Scheveningse Bosjes in Den Haag een 56-jarige vrouw heeft gedood. Drie dagen later sloeg hij toe op de Brunssumerheide, waar hij eerst een 63-jarige vrouw doodstak en korte tijd later een 68-jarige man.

Het OM zal aan het eind van het naar verwachting drie uur durende requisitoir een eis tegen H. formuleren. Volgens gedragskundigen is H. volledig ontoerekeningsvatbaar, omdat hij ten tijde van de moorden ernstig psychotisch was. Het OM heeft bij herhaling twijfels geuit over die conclusie. Volgens justitie wist H. wat hij deed. Dat heeft hij zelf verklaard, aldus het OM.

In de aanloop naar de vaststelling besprak de officier van justitie uitvoerig de gruwelijke details van de drie afzonderlijke moorden. De drie slachtoffers zijn vermoedelijk onverhoeds aangevallen en vele malen gestoken en gesneden. De hond van de 68-jarige man had een steekwond in de keel. Mogelijk heeft het dier geprobeerd zijn baasje te beschermen. „Het heeft niet mogen baten”, aldus de officier. Het slachtoffer heeft zich verweerd door H. met de hondenriem te slaan. H. had een koptelefoon op en luisterde naar metal toen hij op de Brunssummerheide was.