OM eist tot 18 jaar cel en tbs voor doden ex-tbs’er in Lelystad

Tegen twee mannen die worden verdacht van het doden en bestelen van een 72-jarige ex-tbs’er in Lelystad, heeft justitie dinsdag gevangenisstraffen van 15 en 18 jaar geëist en tbs met dwangverpleging. Justitie eist de hoogste gevangenisstraf tegen de ontkennende verdachte Jan van K. (49).

Het slachtoffer lag in april vorig jaar meerdere dagen dood in zijn appartement aan de Rode Klif voor hij werd gevonden. Hij was gedrogeerd en door verwurging om het leven gekomen. De verdachten, beiden hebben een tbs-verleden, namen rond het geweldsdelict grote sommen geld op van zijn rekening. In totaal was dat ruim 8000 euro.

Verdachte Michael B. (36), heeft het misdrijf dinsdag in de rechtbank van Lelystad grotendeels bekend. Hij zegt dat hij het slachtoffer twee stoten tegen zijn hoofd gaf om hem daarna in een nekklem te nemen en hem met een lint wurgde. Volgens justitie vormden geldproblemen het motief van de daders.

Jan van K. ontkent dat hij B. heeft geholpen, maar volgens justitie beschikte hij over alle medicijnen waarmee het slachtoffer is gedrogeerd en had hij een leidende rol. De officier van justitie noemt hem een verdachte die aantoonbaar heeft gelogen.

Beide verdachten worden door justitie verdacht van gekwalificeerde doodslag, waarvoor soortgelijke straffen gelden als voor moord met voorbedachte rade. Volgens justitie hadden de mannen geen vooropgezet plan om de oudere, kwetsbare man te doden en wilden ze ermee de diefstal verhullen.

Het slachtoffer en de twee verdachten kenden elkaar uit de tbs-kliniek in Almere. Daar deed de 72-jarige man, die zelf ook een tbs-verleden als zedendelinquent heeft, vrijwilligerswerk. B. werd daar behandeld vanwege meerdere zedendelicten. B. was vorig jaar tijdens het misdrijf met weekendverlof. Hij verzocht de rechtbank zelf om hem een nieuwe tbs met dwangverpleging op te leggen. „Ik heb het nodig”, zei B., die in de rechtbank ook spijt betuigde. Van K. werd al twee keer veroordeeld tot tbs met dwangverpleging, in 1995 voor poging moord en in 2006 voor uitlokking van moord.

De zaak gaat woensdag verder met het pleidooi van de advocaten van de verdachten. De rechtbank doet op 9 september uitspraak.