Nog zeker 8 jaar bommen opruimen bij Apeldoorn

beeld ANP

Het opruimen van Duitse explosieven uit de Tweede Wereldoorlog in de bossen rond Apeldoorn gaat nog zeker acht jaar duren. Terreinbeheerders als Defensie, Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat moeten betalen voor het opruimen, dat tientallen miljoenen euro’s gaat kosten, schrijft burgemeester John Berends maandag in een brief aan de raad.

De bezetters lieten aan het eind van de Tweede Wereldoorlog veel explosieven achter in de Veluwse bossen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is al jaren bezig met ruimen. Deze operatie wordt bijna helemaal betaald door het Rijk. Recent is echter ontdekt dat er nog meer gebieden zijn waar explosieven liggen. Apeldoorn moet daarvoor 30 procent van de kosten zelf betalen, maar kan dat als armlastige gemeente niet opbrengen.

Het opruimen van de bommen heeft haast, want volgens de brandweer bestaat het risico dat fosfor uit granaten spontaan ontbrandt. „De kans daarop is zeer waarschijnlijk en het risico kan catastrofaal zijn”, heeft de brandweer aan Berends laten weten.