Nog twee weken voor aanvraag kinderpardon

Het kabinet heeft de criteria voor een soepel kinderpardon bekendgemaakt. Voor het Armeense gezin Grigovan, uitgezet naar Armenië, komt de versoepeling te laat. beeld RD

Kinderen die in aanmerking willen komen voor het kinderpardon, hebben nog twee weken om een aanvraag in te dienen. De zogenaamde Afsluitingsregeling verdwijnt 25 februari definitief.

Dat heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) maandag bekendgemaakt in de Staatscourant. De dienst begint met het herbeoordelen van afgewezen aanvragen voor het kinderpardon, zoals is afgesproken door de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en CU.

Voor de Armeense familie Grigoryan (met drie kinderen van 8, 5 en 3 jaar), het enige gezin dat nog werd uitgezet toen er al een Kamermeerderheid voor een ruimer kinderpardon was, komt de regeling te laat. Het gezin werd medio januari uitgezet naar Armenië, terwijl de vier coalitiepartijen vergaderden over een soepeler kinderpardon. Twee dagen eerder was het CDA van mening veranderd over het kinderpardon. Het nieuwe akkoord was goed nieuws voor ruim 600 asielkinderen.

Om hoeveel zaken het precies gaat, kan de IND nu nog niet zeggen. Ook is nog niet bekend hoe lang de herbeoordeling gaat duren. De IND probeert voor het einde van dit jaar alle (her)beoordelingen te verwerken. De IND zegt zich te realiseren dat het nieuwe beleid „grote impact” kan hebben.

Een van de belangrijkste voorwaarden om alsnog in aanmerking te komen voor het kinderpardon, is dat de aanvrager op 29 januari in Nederland was; de datum waarop de coalitie z’n afspraken maakte. Gezinnen die toen al waren uitgezet, kunnen dus niet opnieuw het kinderpardon aanvragen.