Nijntje-tekenaar Bruna overleden

Dick Bruna. beeld RD, Anton Dommerholt
3

Tekenaar Dick Bruna (89) is donderdagavond in zijn woonplaats Utrecht overleden. Marja Kerkhof, directeur van Mercis, de uitgever van de Nijntje-boeken waarmee Bruna wereldberoemd werd, heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Bruna overleed thuis in zijn slaap. Dick Bruna maakte in 1955 zijn eerste boekje over Nijntje, het beroemdste konijntje ter wereld. De opvallende vierkante Nijntje-boekjes pasten volgens Bruna goed in kinderhandjes.

In een interview met Terdege in 2007 zei Bruna: „Ik heb altijd geprobeerd om heel gewone verhaaltjes te maken, dicht bij huis. Toen Nijntje bekend werd, kreeg ik langzamerhand het idee haar wereld iets groter te maken, en heb ik haar een donker vriendinnetje gegeven. Een van de laatste boekjes gaat over de dood. Naarmate je ouder wordt, krijg je daar meer mee te maken, maar ook kinderen worden ermee geconfronteerd.

Bruna-2-terdege-AntonRutte: Bruna groot man en groot kunstenaar

Bruna maakte een boekje waarin de oma van Nijntje overlijdt. „Ze ziet voor het eerst opa huilen, de hele familie heeft verdriet. Toch laat ik ook dat boekje positief aflopen. Twee dagen na de begrafenis gaat Nijntje met een kistje met rode plantjes naar het grafje toe, om er een tuintje van te maken. De uitgever vroeg zich af of dat boekje wel kon, maar ik heb nog nooit zo veel positieve reacties gehad.”

Dick Bruna. beeld RD, Anton Dommerholt

Wat er na dit leven komt, wist Bruna niet. „Mijn moeder was doopsgezind, de Bruna's waren remonstrants. Zelf ben ik ook toegetreden tot de remonstrantse kerk, we zijn er zelfs nog getrouwd, maar daarna hebben we er weinig meer aan gedaan.”

De boeken van Bruna zijn in meer dan vijftig talen uitgegeven. Over de grens was Nijntje bekend als Miffy. In Japan was het werk van Bruna al sinds de jaren 60 populair. Zijn stijl sloot perfect aan bij de heersende voorkeur voor minimalisme, aldus Kerkhof.

Dick Bruna (geboren op 23 augustus 1927) schreef en illustreerde 124 prentenboeken en ontwierp ook veel affiches en omslagen van de Zwarte Beertjes pocketboeken. Hij ontving in 2016 de Max Velthuijs-prijs voor zijn gehele oeuvre.

Bruna laat zijn vrouw, drie kinderen en zes kleinkinderen achter.