Ministerie onderzoekt opties om Nederlanders uit Wuhan te halen

Een agent meet de lichaamstemperatuur van een automobilist in een buitenwijk van Wuhan. beeld AFP

Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt de mogelijkheden om twintig Nederlanders uit de Chinese stad Wuhan te evacueren vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dat meldt een woordvoerster van het ministerie.

Er wordt overlegd met andere EU-lidstaten en de Chinese autoriteiten over het vertrek van de Nederlanders. Ze zijn deze ochtend op de hoogte gesteld door de ambassade in Peking. Het is niet bekend of ook alle Nederlanders de stad willen verlaten.

De evacuatieplannen gelden voor de hele provincie Hubei, maar alle bij de ambassade geregistreerde Nederlanders bevinden zich in Wuhan. Die provinciehoofdstad is het epicentrum van een virusuitbraak die inmiddels aan tachtig mensen het leven heeft gekost.

Frankrijk kondigde eerder al aan honderden burgers te willen evacueren. Ook Spanje en Groot-Brittannië halen hun burgers terug, maakten ze maandag bekend. Verder werken onder meer de Verenigde Staten, Japan en Rusland aan evacuaties van hun landgenoten.

In Wuhan werd in december voor het eerst een nieuw coronavirus aangetroffen dat inmiddels meer dan 2800 mensen heeft geïnfecteerd in China en daarbuiten, ongeveer de helft daarvan in Hubei. Om verspreiding van het virus tegen te gaan liggen in de provincie het openbaar vervoer en het vliegverkeer stil en zijn snelwegen geblokkeerd.