„Met z’n vieren in deze caravan is heet en krap”

Caravanbezitters
NUNSPEET – Astrid Posno: „Met z’n vieren in de caravan past net, maar het is wel verschrikkelijk heet en krap.” Foto RD RD

Een kleine witte caravan beschilderd met grijze bloemen, daarin bivakkeert Astrid Posno (39) uit Hilversum met haar man René deze week. Lekker knus, behalve als hun dochters Vera en Hazel tijdens het onweer erbij kruipen. „Met z’n vieren past het net, maar het is wel verschrikkelijk heet en krap.”

Waar komt u vandaan?
„Wij zijn rond een uur of twaalf vertrokken vanuit onze woonplaats Hilversum.”

Waar gaat u naartoe?
„We hebben niets geboekt, dus het is een verrassing waar we vanavond zullen slapen. We hopen in de buurt van Emmen een leuke camping te vinden. Ondanks het mooie zomerweer denk ik wel dat dat lukt. Er is altijd wel ergens een plekje.”

Hoe ziet uw caravan eruit?
„Het is een tweepersoonscaravan van het merk Rapido. Een klein en eenvoudig exemplaar met een tweepersoonsbed, gasstel, koelkast, een dubbele bank met tafel en een wc. Omdat het een lichtgewichtcaravan is, hebben we geen speciaal rijbewijs nodig. De caravan is op dit moment leeg, afgezien van wat beddengoed, drinken en boekjes. Al onze spullen zitten in onze tweede auto, waar René in rijdt. Die hebben we, inclusief tankpasje, meegekregen van een vriend van ons die momenteel in Amerika verblijft.”

Hoe vaak gaat u op reis met de caravan?
„Tot en met vorige week zaterdag zouden we in Geldermalsen staan, maar het was zo regenachtig dat we daar donderdag al weg zijn gegaan. Het afgelopen weekend waren we thuis. Nu trekken we verder naar het noorden. We blijven wel in Nederland, want in het buitenland heb je rijbewijs E nodig voor het rijden met deze caravan en dat hebben we geen van beiden.”

Heeft u uw caravan nog gecontroleerd op veiligheidsaspecten?
„Voordat we naar Geldermalsen gingen, hebben we de verlichting en de bandenspanning gecontroleerd. Dat was allemaal in orde. Dat kan ook bijna niet anders met een nieuwe caravan.”

Wat is er zo leuk aan een caravanvakantie?
„Met een caravan ben je vrij om te gaan en te staan waar je wilt. Je hebt je huis altijd bij je. Als je wilt, kun je ook onderweg op een parkeerplaats slapen. Helaas is dat in Nederland verboden. In Frankrijk is het wel toegestaan.”

Wat is uw vervelendste ervaring met een caravanvakantie?
„We hebben tot nu toe geen nare dingen meegemaakt. Wel zijn onweers- en regenbuien tijdens het kamperen vervelend. Dan slapen we met z’n allen in de caravan en dat is heel krap en heet. Normaal gesproken slapen de kinderen in de tent. Oeps, ik kom er net achter dat ik mijn sleutel in de auto heb laten zitten, terwijl die op slot zit. Dat is natuurlijk ook geen pretje. Gelukkig staat het dakraam nog open.”

Aan caravans mankeert nogal wat, stelt de ANWB. De sleurhutten zijn meer dan eens te zwaar beladen. Ook de bandenspanning is vaak niet in orde. Vandaag het vierde deel in een serie over caravanbezitters.