Meer tbc-patiënten in Nederland

beeld AFP, Anne-Christine Poujoulat

Het aantal patiënten met tuberculose in Nederland is vorig jaar met 3 procent gestegen tot 806. Volgens gezondheidsinstituut RIVM komt het grootste deel van de tbc-patiënten uit Eritrea, waar tuberculose veel voorkomt.

Meer dan 200 patiënten hadden open tbc, de meest besmettelijke vorm; 469 patiënten hadden longtuberculose, waarvan 204 de meest besmettelijke vorm (open tuberculose). Bij de overige 337 patiënten presenteerde de ziekte zich buiten de longen. De bacterie kan zich bijvoorbeeld ook in de nieren nestelen.

Bij 1375 personen werd vorig jaar een latente tuberculose-infectie gemeld. Dat betekent dat ze wel besmet zijn geraakt met de tbc-bacterie maar er niet ziek van zijn. In 2018 meldde het RIVM nog dat het aantal tbc-patiënten voor het eerst sinds de start van de metingen in 1950 was gedaald tot onder de 800.

Asielzoekers en immigranten uit landen waar tbc veel voorkomt, worden bij aankomst in Nederland gescreend. Tbc is de dodelijkste infectieziekte ter wereld, maar is doorgaans goed te behandelen met een mix van verschillende soorten antibiotica. Zeven patiënten hadden een ernstige vorm van resistentie tegen antibiotica, wat de behandeling sterk bemoeilijkt.