Meelopen met Vierdaagse wordt duurder

beeld ANP

Deelnemen aan de Vierdaagse in Nijmegen gaat dit jaar 100 euro kosten. Dat is 16 euro duurder dan de afgelopen twee jaar. De prijsverhoging is volgens de organisatie nodig om gestegen kosten op te vangen en een financiële buffer op te bouwen.

Het organiseren van het wandelevenement wordt volgens Stichting De 4Daagse steeds duurder. Overheden nemen minder kosten voor hun rekening. Tegelijkertijd worden de veiligheidseisen steeds strenger en wil de organisatie zelf ook steeds betere voorzieningen.

Om die reden was het inschrijfgeld in 2018 ook al fors verhoogd, maar dat heeft niet genoeg geld in het laatje gebracht. Daardoor is er onvoldoende reserve in kas om tegenvallers op te kunnen vangen. Een tegenvaller is bijvoorbeeld het afgelasten van een complete editie. „De kans daarop neemt toe doordat weersextremen steeds vaker voorkomen”, aldus de organisatie.

In het 104-jarige bestaan is de Vierdaagse alleen in 2006 afgelast om het weer. Het was toen zo heet dat twee lopers op de eerste wandeldag bezweken. De laatste jaren zijn er wel steeds vaker extra maatregelen nodig vanwege tropische temperaturen. „Afgelasting is een reëel scenario”, waarschuwt de organisatie.

Stichting De 4Daagse maakt ook een einde aan het ingewikkelde inschrijfsysteem dat werd gehanteerd. Dit jaar start de inschrijving op 3 februari. Er zijn 49.000 startbewijzen beschikbaar. Uit ervaring weet de organisatie dat er dan zo’n 45.000 wandelaars in juli aan de start verschijnen. De rest haakt bij nader inzien toch af.

Wandelliefhebbers die in 2018 en 2017 werden uitgeloot krijgen automatisch een startbewijs. Dat geldt ook voor mensen die al eerder een Vierdaagse uitliepen en voor kinderen geboren tussen 2005 en 2009. De overige belangstellenden moeten loten. De inschrijfperiode duurt tot en met 27 maart.