Massale klacht tegen leiding politie Den Haag

Politiebureau De Heemstraat in Den Haag. beeld ANP

Twintig maatschappelijke organisaties en migrantengroeperingen hebben bij korpschef Erik Akerboom een klacht ingediend over de politieleiding in Den Haag. De organisaties onder aanvoering van Controle Alt Delete verwijten de Haagse politieleiding dat ze niet ingrijpt bij ‘structurele misstanden binnen én door de politie Den Haag’, die volgens hun al jaren spelen en bekend zijn. Ze willen dat Akerboom ingrijpt, stellen ze donderdag in een verklaring.

Ze wijzen erop dat er binnen de eenheid intimidatie en racisme voorkomt en dat er mishandelingen plaatsvinden, waarover Omroep West in 2013 een documentaire maakte. De afgelopen jaren zijn hierover tal van klachten van burgers binnengekomen, waar niets mee gebeurt. Ook verwijzen ze naar klokkenluider en politiechef Fatima Aboulouafa, die recent melding maakte van discriminatie en machtsmisbruik binnen de politie. Ze is daarna op non-actief gezet.

ANP-71321040Vertrouwen agent in politiek en korpsleiding is weg

De organisaties wijzen verder op een aantal gebeurtenissen met dodelijke afloop zoals de arrestatie van de Arubaan Mitch Henriquez en het neerschieten van een ongewapende 17-jarige jongen op station Hollands Spoor.