Man krijgt taakstraf voor discriminatie

De 37-jarige Pieter van der M. uit Kootwijkerbroek heeft 120 uur taakstraf gekregen voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, de helft daarvan voorwaardelijk. De straf van de Amsterdamse rechtbank valt daarmee iets lichter uit dan de eis van het Openbaar Ministerie, dat om 120 uur onvoorwaardelijke taakstraf had gevraagd.

Van der M. hield geruime tijd een website in de lucht waarin hij ageerde tegen het vermengen van ‘superieure’ en ‘inferieure’ rassen. Daardoor zou "bij beiden de adel verloren gaan". Joden hield hij verantwoordelijk voor misstanden in de samenleving en gekleurde en donkere mensen noemde hij onder meer ‘gedegenereerd en inferieur’. Toch beschreef Van der M. zichzelf niet als rassenhater, maar juist als ‘rassenbeschermer’: "Ik wil dat mensen bij hun eigen soort blijven. Soort bij soort. Dat leert de natuur ons.’’ Het OM vatte de ideeën samen als vuilspuiterij.

De zaak tegen hem kwam aan het rollen na klachten bij het meldpunt voor discriminatie op internet, MiND, dat aangifte deed.