Malek F. hoort wat voor straf hij krijgt

Malek F., de man die op 5 mei 2018 in Den Haag drie willekeurige mensen op straat met een mes levensgevaarlijk verwondde, hoort maandag wat zijn straf wordt. Er is tegen hem een gevangenisstraf van vijftien jaar en tbs met dwangverpleging geëist. De 32-jarige Syriër handelde volgens het Openbaar Ministerie vanuit een terroristisch oogmerk.

F. stak op Bevrijdingsdag vorig jaar drie willekeurige mannen neer. Volgens het OM ging F. ervan uit dat de politie hem dood zou schieten bij zijn aanhouding.

Volgens de advocaat van F. heeft de ggz-instelling waar de man verbleef flinke steken laten vallen. De Syriër gaf aan veel spijt te hebben van zijn daden. „Ik wens een beter leven voor de slachtoffers. En ook voor mezelf”, vertelde hij de rechter.

Volgens deskundigen heeft F. een stoornis, handelde hij in een psychose en is hij volledig ontoerekeningsvatbaar. F. en zijn familie waren gevlucht uit Syrië. De vader van F. was tijdens de vlucht overleden en F. voelde zich daar enorm schuldig over. Sindsdien zou het bergafwaarts met hem zijn gegaan. De familie van F. klopte al maanden aan bij politie en hulpinstanties omdat ze zag dat het niet goed met hem ging.