Lisanne Leeuwenkamp (13) wint muziekconcours

Lisanne Leeuwenkamp (13) uit Apeldoorn won een muziek­concours met haar zangsolo.

Nog nooit had ze meegedaan aan een wedstrijd. Toch won Lisanne Leeuwenkamp (13) uit Apeldoorn een muziek­concours met haar zangsolo. Van jongs af aan zingt ze graag, „maar ik had niet verwacht dat ik zou winnen; er waren zo veel goede kandidaten.”

De christelijke uitgeverij van cd’s, dvd’s en bladmuziek Interclassic Music uit Tholen organiseerde begin dit jaar het Jong Interclassic Talentenconcours. In twee voorrondes, bij Johannus Orgelbouw in Ede, vond de eerste selectie plaats voor de tweede ronde, op de Familiedagen in Hardenberg. Daar moesten de kandidaten zingen en muciseren voor publiek.

„Er waren zo’n 200 deelnemers in de leeftijd van 6 tot 30 jaar. Via mijn oom had ik van de wedstrijd gehoord. De eerste keer heb ik voor de jury het lied ”De Heer is mijn Herder” gezongen. Ik vond het toen best goed gaan, maar ik was heel erg zenuwachtig.”

De jury is erg tevreden en Lisanne kan door naar de finale, ook in Hardenberg. Daar kiest ze voor een ander lied: ”Ik droomde eens en zie ik liep”. „Er was heel veel publiek en toen was ik écht zenuwachtig. Ik kon niets tegen de zenuwen doen, alleen maar denken: ik kan dit.”

Na de finale is jurylid Ria Kalkman zo enthousiast dat ze Lisanne vraagt een aantal nummers mee te zingen op een cd voor de Stichting China. Dezelfde dag krijgt Lisanne nog een uitnodiging voor een cd-opname, dit keer voor de stichting Woord en Daad. Op deze plaat mag het jonge talent zelfs een aantal solonummers zingen.

Lisanne „Een ander jurylid, Peter Wildeman, belde me na die laatste cd opname. Hij vroeg of ik het aardig zou vinden om een eigen cd op te nemen. Ik was erg verbaasd, maar vond het vooral heel leuk.”

Hoe is dat, een eigen cd maken? „Het is best hard werken. Ik moest vroeg op en ging vaak tot laat door. Hier en daar had ik een paar minuutjes pauze. Het is vermoeiend om een lied steeds weer te zingen. Dat is nodig, omdat de opname nooit direct goed is. Er zit altijd wel een foutje in.”

Zingen met koorbegeleiding is lastig, zegt Lisanne. „Toch klinkt ondersteuning door een koor mooier, de klank is voller.”

Toekomstplannen zijn er genoeg; een eigen site is in de maak.