Lichaam vermiste man in Lago Maggiore gevonden

Lago Maggiore. Foto RD RD

MACCAGNO – In het Lago Maggiore in het noorden van Italië is het lichaam gevonden van de 44-jarige Jan Doek uit Enschede. Een onbemand duikbootje trof het lichaam donderdagavond aan op een diepte van ruim 90 meter. Duikers hebben het lichaam geborgen.

Dat hebben Italiaanse media gemeld. De man, vader van drie kinderen, was dinsdag vanaf het strand in Maccagno het meer in gedoken om naar zijn kinderen in een rubberen boot te zwemmen. Hij is daar echter niet aangekomen. In tegenstelling tot eerdere berichten hebben de kinderen hun vader niet het water in zien gaan.

Toen de man werd vermist, is naar hem gezocht met helikopters, duikers en sonarapparatuur. Gisteravond werd zijn lichaam gevonden. Over de oorzaak van het ongeval was vanmorgen nog niets bekend.

De vondst van het lichaam betekent voor de familie „enige opluchting”, zei Bert Doek, broer van de omgekomen man, vanmorgen desgevraagd. „We wisten wat er aan de hand was en hebben erom gebeden dat het lichaam snel boven water zou komen. Dat gebed is verhoord.”

Bert Doek en een andere broer waren vanmorgen onderweg naar Italië. Zij zouden daar vanmiddag aankomen om hun familie bij te staan. Ook de predikant van het getroffen gezin, de gereformeerd vrijgemaakte ds. Rienks van de Zuiderkerk in Enschede, is ter plaatse om pastorale zorg te verlenen. Hij is in de regio met vakantie.

Woensdagavond hield de Zuiderkerkgemeente een bidstond voor de vermiste Jan Doek. Volgens zijn broer Bert werd de dienst, een spontaan initiatief, door zo’n 350 mensen bezocht. „Het was goed er te zijn. De familie in Italië heeft via internet meegeluisterd.”

Het gezin Doek verblijft op het park Villaggio Olandese in Brezzo di Bedero, nabij Luino aan het Lago Maggiore. Het park is populair bij Nederlanders en Duitsers en wordt elke zomer ook bezocht door lezers van deze krant.

Naar aanleiding van het ongeval vraagt de Italiaanse organisatie van reddingsbrigades aandacht voor de gevaren van zwemmen in het Lago Maggiore. Het meer, omgeven door bergen, is diep en er staan verschillende stromingen.

Volgens het Algemeen Dagblad van vandaag hebben de reddingsbrigades in mei ook al aangedrongen op meer veiligheidsmaatregelen, maar is er met hun verzoek destijds niets gedaan.