Kroon aanwezig op Prinsjesdag

Prinsjesdag
Foto ANP

DEN HAAG (ANP) – Militair Marco Kroon, die vorig jaar voor heldhaftig optreden in Afghanistan de Militaire Willemsorde kreeg uitgereikt, is dinsdag als drager van de orde aanwezig op Prinsjesdag. Kroon moet 29 november terechtstaan voor de militaire rechtbank in Arnhem. Kroon zit achter oud-premier Ruud Lubbers en naast voormalig minister van Landbouw Gerrit Braks.

Hij wordt behalve van „het meermalen voorhanden hebben van kleine hoeveelheden harddrugs voor eigen gebruik” ook verdacht van „het voorhanden hebben en verstrekken van enkele stroomstootwapens”. Kroon runt een café in Den Bosch. Hij stelde eerder dat hij in zijn café zakjes had gevonden waar vermoedelijk drugs in hadden gezeten. Hij ontkent harddrugs te hebben gebruikt, zoals het Openbaar Ministerie (OM) beweert.

Koningin Beatrix sloeg Kroon in mei vorig jaar tot Ridder in de Militaire Willemsorde. Hij was de eerste militair in ruim een halve eeuw die deze zeldzame eer als individu te beurt viel. De kapitein van het Korps Commandotroepen kreeg de onderscheiding voor de manier waarop hij leiding gaf aan een peloton dat acties uitvoerde in Afghanistan.