Krimpenerwaard verruimt beleid koopzondag

beeld ANP

De nieuwe coalitie in de Krimpenerwaard heeft woensdagavond haar akkoord gepresenteerd. Onder meer het evenementen- en het koopzondagenbeleid gaan op de schop. SGP-leider van der Ham: „Buitengewoon treurig.”

De nieuwe coalitie, bestaande uit Vereniging Gemeente Belang Krimpenerwaard, VVD, ChristenUnie en D66, heeft besloten dat supermarkten in de gehele Krimpenerwaard op zondag tussen 13.00 en 17.00 uur open mogen. Dit is een vrije keuze van de ondernemer.

In de „toeristische centra” van Schoonhoven en Haastrecht staat de coalitie maximaal 18 koopzondagen per jaar (tussen 13.00 en 17.00 uur) toe voor alle winkeliers. Winkeliersverenigingen mogen hierover bepalen.

Als er aanvragen voor evenementen op zondag komen, geldt dat de burgemeester bevoegd is hierover te besluiten. Alle evenementen moeten uiterlijk om 02.00 uur eindigen.

De vorige coalitie, waar in plaats van D66 de SGP een plaats in had, handhaafde het bestaande aantal van vijf koopzondagen per jaar in Schoonhoven, en liet in de andere kernen de winkels ’s zondags dicht. Verder eindigen evenementen –ook ’s zaterdags– uiterlijk 23.00 uur.

SGP-leider Van der Ham sprak vanmorgen van een buitengewoon teleurstellend akkoord. „De coalitie trekt zich geen rekenschap van het feit dat we in een gemeente leven waar zondagsrust op hoge prijs wordt gesteld.” Volgens hem waren juist deze verruimingen de reden om de SGP deze keer buiten de coalitie te houden, en D66 erbij te betrekken. „De informateur had hier destijds kort al iets over gezegd. En inderdaad: voor dit akkoord had de SGP nooit getekend. Hier gaat een schakel om in de Krimpenerwaard, die moeilijk terug zal zijn te zetten.” De instemming van de ChristenUnie met dit akkoord verbaast hem nog meer. „Deze partij heeft voor een volstrekt seculier programma getekend.”

Fractieleider Van Dorp van de ChristenUnie sprak vanmorgen van een lastige afweging. „Voor mij persoonlijk is de zondag een heel belangrijke dag, waarop geen behoefte zou moeten zijn om te winkelen. Maar de tendens landelijk en ook steeds meer in de Krimpenerwaard is dat veel mensen ’s zondags meer willen doen dan nu kan. Die behoefte merkten we de afgelopen jaren ook tijdens raadsdiscussies. Hierin hebben wij een balans gezocht door winkelopenstelling enkel op de zondagmiddagen toe te staan.” Als enige christelijke partij zat de ChristenUnie bovendien in een lastige positie, stelt Van Dorp. „Ook zonder onze partij waren coalitie-opties denkbaar. Dan was het koopzondagenbeleid misschien nog veel verder verruimd.”

Op 29 mei wil de gemeenteraad het akkoord vaststellen.