Krimpenerwaard steunt aanbouw kerk

De Dorpskerk in Lekkerkerk krijgt een aanbouw aan de achterkant. beeld Dick den Braber

De raad van de gemeente Krimpenerwaard steunt het aanbouwplan van de Grote of Johanneskerk in Lekkerkerk.

Dat bleek dinsdagavond tijdens een debat dat de fractie Pro Krimpenerwaard had aangevraagd.

Het plan –een cilindrische aanbouw met twee verdiepingen achter het eeuwenoude godshuis– stuitte in de achterliggende weken op bezwaren van omwonenden, ondernemers en burgers.

In de raad trok Pro Krimpenerwaard aan de bel. De eenmansfractie bepleitte dinsdag de instelling van een commissie die het proces van de bouwplannen onder de loep zou nemen. Ook wilde zij dat –bij uitzondering– de raad over het aanbouwplan zou besluiten in plaats van het college, „gezien de gevoeligheid van de kwestie.”

Slechts 3 van de 31 raadsleden voelden hier voor. In dit dossier heeft het college beslissingsbevoegdheid buiten de raad om. Het instellen van een onderzoekscommissie kreeg alleen steun van Pro Krimpenerwaard zelf.

Alle partijen, behalve PvdA en Pro Krimpenerwaard, bleken niet te willen tornen aan eerdere toezeggingen van het college van de oude gemeente Nederlek. Dat ging in 2014 akkoord met het bouwplan en de aankoop van twee panden die nu in bezit zijn van de protestantse gemeente Lekkerkerk.

Nederlek ging in 2015 op in Krimpenerwaard. Het college van de nieuwe gemeente wilde eerst de panden niet van de PKN-gemeente kopen, maar stelt inmiddels dat het niet onder de toezeggingen van Nederlek uit kan. Gemeente Belang Schoonhoven, CU, SGP, D66, CDA, Gemeente Belang Krimpenerwaard en VVD bleken positief over het verlenen van het aankoopkrediet (650.000 euro).