Krijgsmacht stopt in Mali en zet in op Afghanistan

Het kabinet bouwt de missie in Mali af en breidt de inzet in Afghanistan uit. De Nederlandse blauwhelmen vertrekken medio volgend jaar uit het Afrikaanse land.

De ministerraad neemt hierover waarschijnlijk vrijdag een besluit, zo bevestigen bronnen berichtgeving van RTL Nieuws. Ongeveer 250 militairen leveren in Mali onder zware klimatologische omstandigheden een bijdrage aan VN-missie Minusma. Ze houden zich sinds 2014 voornamelijk bezig met het verzamelen en analyseren van informatie.

De missie loopt officieel tot eind dit jaar. Vermoedelijk blijven de Nederlanders een paar maanden langer zodat een ander land de Nederlandse activiteiten kan overnemen. In maart zinspeelde minister Ank Bijleveld (Defensie) nog op verlenging van de missie.

Mali heeft vier Nederlanders het leven gekost. In maart 2015 kwamen twee vliegers van een Apachehelikopter om bij een ongeval. In juli 2016 kwamen twee militairen om bij een mortierongeluk. Bij dit ongeluk is Defensie „ernstig tekortgeschoten”, oordeelde de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Toenmalig Defensieminister Jeanine Hennis trad om deze zaak af. De hoogste militair, generaal Tom Middendorp, volgde.

Nederland stuurt zestig extra militairen voor een NAVO-operatie naar Afghanistan. De commando’s trainen daar vanaf januari Afghaanse elitetroepen. In Mazar-e-Sharif zijn al honderd Nederlanders actief voor de NAVO-missie Resolute Support.