Koningin op balkon Noordeinde

Prinsjesdag
Koningin Beatrix bij de Gouden Koets op Prinsjesdag 2010. Foto ANP ANP

DEN HAAG (ANP) – Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima en andere familieleden zijn dinsdag volgens de traditie zwaaiend op het balkon van Paleis Noordeinde verschenen. Ze keerden na de troonrede in de Ridderzaal in de Gouden Koets terug op het paleis in Den Haag. Op de heenweg werd de rijtoer verstoord door een man die een waxinelichthouder gooide naar de koets. De gooier werd ter plekke aangehouden. De terugweg verliep volgens plan.

Voor het paleis had zich veel publiek verzameld. Met een daverend en aanhoudend applaus verwelkomde het publiek de koninklijke familie. Tijdens de ‘zwaaiscène’ dreef er een spandoek aan balonnen voorbij, met daarop de tekst Majesteit, tijd voor Twente. Dat leidde tot hilariteit bij de koningin en haar familie.

Op het balkon was opnieuw de kleding van de koningin goed zichtbaar. Ze droeg een lange japon in een empire stijl, gemaakt van zilvergrijs zijden cloqué (met een wafeldessin) met lila details en bijpassende hoed.

Willem-Alexander droeg het ceremonieel tenue van de Koninklijke Marine in de rang van commandeur. Prinses Máxima koos voor een asymmetrisch sluitende robe manteau (een soort mantel-jurk) in zachtroze wollen crêpe. De japon is bewerkt met bloemen in paillettes met kralen. De hoed is gemaakt van parasisal in bijpassende kleur en stijl.