Klokkenluider: Defensie werkt mij expres tegen

beeld ANP

Heeft luchtmachtpiloot Victor van Wulfen veel aan zijn hoofd en is het beter als hij even rust neemt, of wordt de voormalige klokkenluider over veiligheidsincidenten op vliegbasis Eindhoven doelbewust tegengewerkt door zijn werkgever? Dat is de vraag die maandag centraal stond tijdens het door Van Wulfen aangespannen kort geding tegen het ministerie van Defensie.

De piloot, die momenteel voor de kustwacht vliegt, werd begin vorige maand van het rooster gehaald. Dat gebeurde na een gesprek met de commandant van de vliegbasis Eindhoven Elanor Boekholt-O’Sullivan. Zij was bezorgd over Van Wulfen, zijn gedrag op social media zou namelijk onlangs veel negatiever zijn geworden, waarbij hij ook collega’s met naam en toenaam noemde.

„Niets van waar”, benadrukte Van Wulfen. Niet alleen was hij al ruim een jaar op social media actief aan het berichten over zijn klokkenluiderszaak, zijn huidige werkgever is ook erg tevreden over hem. „Tot het vliegverbod op 3 februari ging ik iedere dag met plezier naar mijn werk.”

Volgens Boekholt komt het „geregeld” voor dat een piloot tijdelijk van het rooster wordt gehaald, bij ziekte bijvoorbeeld. „Ik ben verantwoordelijk voor de veiligheid, dat neem ik heel serieus. Als uit een gesprek met een van onze vliegtuigpsychologen blijkt dat ik een overbezorgde commandant ben, zit hij morgen weer in de cockpit.”

Van Wulfen trok vijf jaar geleden aan de bel over veiligheidsincidenten op de vliegbasis Eindhoven waar hij destijds werkte als piloot op een Hercules-vrachtvliegtuig. Hij werd in het gelijk gesteld en in 2015 gerehabiliteerd.

Momenteel vliegt hij voor de kustwacht, met als standplaats Schiphol. In Eindhoven komt hij niet graag, vertelde hij in de rechtbank. „Ik voel me daar sociaal en fysiek niet veilig.” Dat heeft er volgens hem mee te maken dat er veel „gekletst” wordt en ook dat mensen over wie hij een boekje heeft opengedaan, nog steeds aan het werk zijn.

Hij ziet deze rechtszaak als „een lakmoesproef” voor de nog geen jaar oude Wet huis voor klokkenluiders, een wet die mensen moet beschermen die misstanden melden.

Uitspraak volgt binnen twee weken.