Kliniek vertrekt op termijn uit Den Dolder

De kliniek in Den Dolder. beeld ANP

De kliniek voor forensische psychiatrie Altrecht Aventurijn vertrekt rond 2025 uit Den Dolder. Tot die tijd nemen gemeente Zeist en kliniek in overleg met de omwonenden zo veel mogelijk maatregelen, zodat omwonenden zich weer veilig gaan voelen in hun eigen omgeving.

Dat is zondag toegezegd tijdens een bijeenkomst voor ‘buren’ van de kliniek waar Michael P. verbleef. P. wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Anne Faber. Hij bleek er veel vrijheid te hebben. Bij de kliniek zijn sinds de arrestatie van P. veel beveiligingsmaatregelen genomen. Op en rond het terrein wordt 24 uur per dag gesurveilleerd, zeggen gemeente en politie. Maar de omwonenden maken zich nog altijd veel zorgen, zo bleek zondag.

Zorginstelling Altrecht bezit in Den Dolder een enorm, openbaar toegankelijk gebied, maar gaat de grond verkopen. Een aantal gebouwen staat al leeg, de resterende klinieken verhuizen in de komende jaren. „We moeten ervoor zorgen dat het geen onbehaaglijke plek wordt. Omwonenden moeten ons vertellen hoe we dat goed en veilig kunnen doen”, aldus burgemeester Koos Janssen van Zeist en bestuurders van Altrecht.

De Altrecht-bestuurders konden zondag op hoongelach rekenen toen zij zeiden dat drank en drugs op het terrein verboden zijn. „In jullie bos ligt een vuilnisbelt aan bierblikjes.” „Ik zie de patiënten zo van jullie naar de Aldi lopen om drank te kopen”, waren enkele reacties.

Psychiater Floor van Dijk van Aventurijn erkende dat ze niet overal bevredigende antwoorden of uitleg voor had. „De vragen zijn simpel, maar de antwoorden niet eenvoudig. Wij moeten zorgen voor veiligheid, maar ook werken aan het welzijn en de behandeling van de patiënten.” De buurt krijgt binnenkort van Aventurijn te horen welke misdrijven bewoners van de kliniek hebben gepleegd, beloofde Van Dijk. „Verkrachters en moordenaars zijn in de minderheid”, antwoordde ze op een vraag van een bezorgde buurman.

Altrecht Aventurijn, het ministerie van Justitie en de gemeente putten zich zondag uit in begrip voor „emoties, cynisme, bitterheid”, maar toch waren veel toehoorders ontevreden. „Ik voel me verraden dat we niet eerder wisten wie hier zomaar kan rondlopen”, aldus een Dolderse. „Ze willen altijd mijn hondje aaien, maar dat vind ik nu toch niet meer zo leuk.” Dat iedereen zweeg over het nog lopende onderzoek naar Michael P. en de dood van Anne Faber beviel ook heel wat buren niet.

Er lopen verschillende onderzoeken naar wat er is gebeurd. Volgens Van Dijk zou daaruit kunnen blijken dat Michael P. niet thuishoorde in Aventurijn maar een ander regime nodig had. Of er fouten zijn gemaakt in haar kliniek wilde ze zondag niet zeggen. Maandag is er in Den Dolder nog een bijeenkomst voor omwonenden.