Kamer voelt minister aan de tand over zorgkosten

De Tweede Kamer gaat minister Wopke Hoekstra van Financiën aan de tand voelen over zijn uitspraak dat de zorgkosten onbetaalbaar worden. Het gevecht over de stijgende zorgkosten wordt over de „ruggen van de ouderen van Nederland” uitgevochten, vindt Geert Wilders van de grootste oppositiepartij PVV.

Hij benadrukt dat Hoekstra een van de kroonprinsen is van regeringspartij CDA, dus lonkt naar het lijsttrekkerschap bij de komende verkiezingen. Hoekstra is daarmee een rivaal van nota bene minister voor Volksgezondheid Hugo de Jonge. Wilders wil De Jonge dan ook graag bij het debat.

Andere partijen tonen zich eveneens verbolgen over Hoekstra. Ten onrechte worden ouderen als de grootste boosdoener aangewezen, aldus 50PLUS. Maar ook regeringspartijen CDA, VVD en ChristenUnie steunen het verzoek van Wilders.

In een interview noemde Hoekstra het tempo waarin de uitgaven voor de gezondheidszorg stijgen „op termijn niet houdbaar en niet organiseerbaar.” De zorg zou net als een koekoeksjong „andere vogeltjes uit het nest” kunnen duwen. Het Centraal Planbureau berekende dat de zorgkosten in de volgende kabinetsperiode oplopen tot 100 miljard euro.