<i>Evolutie: bestaande soorten sleutel tot verklaring</i>

Binnenland

Op het eerste gezicht is het moeilijk vol te houden dat de honingdans van bijen toevallig is ontstaan, vinden ook evolutionisten. Het communicatiesysteem zit zo ingewikkeld in elkaar, daar is over nagedacht. Maar overtuigd van hun gelijk, zijn ze druk bezig met een wetenschappelijke verklaring voor de evolutie van de dans.

Bijen en mensen hebben in ieder geval één ding gemeen waarmee ze zich onderscheiden van andere levende wezens: beide communiceren ze door abstracte voorstellingen. Gebruikt de mens daarvoor bijvoorbeeld een brij van donkere tekentjes op een lichte ondergrond, een bij communiceert met de honingdans. Evolutionisten gaan nog niet zo ver dat ze vervolgens concluderen dat de mens van een bij afstamt.

De dans is een combinatie van ingewikkelde bewegingen op een honingraat en geluid waarmee de bij aangeeft dát ze voedsel heeft gevonden, hoever de bron van het nest af ligt en in welke richting de bron gezocht moet worden. Is het lekkers dichtbij, dan is de dans niet meer dan een eenvoudig looprondje over de honingraat, waarbij de bij een geluid maakt als hij in de richting van de voedingsbron beweegt. Is de voedingsbron wat verder weg, dan ziet de dans er een stuk ingewikkelder uit.

Een van de kenmerken die dan een grote rol speelt, is het tempo van de dans. Hoe verder weg, hoe langzamer de bewegingen. Evolutionisten hebben hiervoor een eenvoudige verklaring. De bij kwam vermoeider in de korf aan en had niet zoveel puf meer om enthousiast rondjes te dansen.

Ingewikkelder wordt het als ook alle andere signalen tijdens de dans bekeken worden, zoals het aantal bewegingen, de richting ervan en het geluid dat de bijen erbij produceren. De evolutionisten vergelijken dan de vele soorten bijen met elkaar. Simpel gezegd komt het erop neer dat hoe eenvoudiger het communicatiesysteem, hoe eerder de betreffende soort voorkomt in de bijenstamboom. Zo gebruikt de dwergbij alleen maar enthousiaste, ongeorganiseerde bewegingen waarmee zij haar soortgenoten opwekt om voedsel te zoeken. De reuzenbij geeft al wat meer info over de richting ervan en de Indische honingbij geeft gedetailleerde informatie over de richting en de afstand.

ID: Bijendans geen

product van toeval

We vragen u enkel voor persoonlijk gebruik onze content te kopiëren. Het delen van deze content met anderen is niet toegestaan © Reformatorisch Dagblad 2023.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl.