Boekje open over drugsdominee Hans Visser

ROTTERDAM – Dominee Hans Visser (l.) heeft ten onrechte miljoenen euro’s aan subsidie opgestreken, aldus schrijver Peter Siebelt. Foto ANP ANP

ROTTERDAM - De bekende dominee Hans Visser van de Pauluskerk in Rotterdam zou zich jarenlang hebben verrijkt met miljoenen aan subsidiegeld van de gemeente Rotterdam.

Dat schrijft Peter Siebelt in een nieuw boek dat verschijnt onder de titel ”Vissers in troebel water”. De predikant zelf zegt in een reactie niet onder de indruk te zijn van de aantijgingen.

Siebelt geeft een schokkend beeld van de praktijken van de man achter de Rotterdamse Pauluskerk. Dominee Visser zou er opmerkelijke samenwerkingsverbanden op nahouden met een ex-terrorist, drugsdealers, pedofielen en politici. Als klap op de vuurpijl beschrijft Siebelt hoe de gemeente Rotterdam jarenlang een netwerk van stichtingen rond de Pauluskerk heeft gefinancierd. Achter die subsidiestromen zou de Pauluskerkdominee schuilgaan.

Siebelt, die zich voor zijn aantijgingen baseert op interne stukken van de gemeente Rotterdam, spreekt van een miljoenenindustrie. „Een snelle rekensom leert”, aldus de schrijver in zijn boek, „dat de Pauluskerk de afgelopen drie jaar meer dan 2 miljoen euro uit de gemeentekas heeft ontvangen, nog afgezien van de subsidies voor allerlei incidentele activiteiten.”

Waar al dat geld is gebleven, is volgens Siebelt een raadsel. Hij wijst erop dat ook Leefbaar Rotterdam eerder al vraagtekens plaatste bij de constructies van de dertien stichtingen en de subsidies die zij jaarlijks krijgen toegeschoven. Volgens Siebelt heeft de Pauluskerk niet alleen geld opgestreken van de gemeente, maar ook van de provincie Zuid-Holland en van diverse ministeries. De accountant van de Pauluskerk heeft bovendien de jaarrekeningen 2001 en 2003 niet goedgekeurd.

Dominee Visser zou via de toenmalige PvdA-minister d’Ancona een verblijfsvergunning hebben geregeld voor Ibrahim Albaz, tot eind jaren zeventig een kopstuk binnen de Palestijnse terreurorganisatie Al Fatah. Hij kwam naar Nederland na een mislukte poging 4,5 kilo explosieven Duitsland binnen te smokkelen. Visser zag Albaz als vrijheidsstrijder. Hij gaat geregeld met Visser de barricaden op voor de goede zaak en roept daarbij op tot geweld tegen Israël, schrijft Siebelt.

Volgens Siebelt hielp dominee Visser ook de pedofiele Amerikaan Donald Mader aan een baan. De man hield zich in Amerika bezig met naaktfoto’s van zeer jonge jongetjes. Toen hem de grond te heet onder de voeten werd, kwam hij naar Nederland, waar hij enkele keren aan een strafrechtelijk onderzoek is onderworpen. Mader is tot op de dag van vandaag verbonden aan de Pauluskerk.

Siebelt, die geldt als horzel in de pels van links Nederland, deed eerder een boekje open over Mabel Wisse Smit, Theo van Goghmoordenaar Mohammed B., Mient Jan Faber, Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak en het netwerk rond Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn.

Het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders laat weten, zo staat in het boekje, dat de geldende subsidievoorschriften van de gemeente Rotterdam strikt zijn nageleefd.

Dominee Visser zegt in een reactie niet onder de indruk te zijn van de aantijgingen. „Ik heb het boek nog niet gelezen, maar ik vermoed dat het vol met laster en insinuaties staat. Alsof ik bij machte zou zijn een verblijfsvergunning voor iemand te regelen. Alsof ik zou oproepen tot geweld wanneer je voor de stichting van een Palestijnse staat ben. Heulen met een pedofiel is klinkklare onzin. De meeste stichtingen en verenigingen waar ik in zit ontvangen niet eens subsidie. Waar heeft die man het over?”

De Pauluskerkdominee zegt zich te beraden op juridische stappen tegen Siebelt. „Hoewel het risico daarvan is dat je zo’n man te veel eer geeft.”