Huisartsen bieden DNA-test voor zwangerschap aan

beeld ANP

Zes huisartsen in Noord-Nederland bieden stellen met een kinderwens de mogelijkheid om al vóór de zwangerschap onderzoek te laten doen naar de kans op het krijgen van een ernstig ziek kind. Daarvoor hoeven ze niet meer naar het ziekenhuis.

De test, die vanaf half mei beschikbaar is, bekijkt of de toekomstige ouders drager zijn van zeventig ernstig erfelijke ziektes. Deze zijn aangeboren of beginnen op jonge leeftijd. Ze leiden tot ernstige problemen, zijn moeilijk of niet te behandelen en kunnen leiden tot vroeg overlijden.
De betrokken huisartsen onderzoeken via een bloedtest bij beide partners of zij drager zijn van dezelfde ernstige erfelijke ziekte.

Verantwoordelijkheid

Iedere ouder kan de test laten uitvoeren. Elise van Hoek, woordvoerder van de christelijke patiëntenvereniging NPV. „In dit geval gaat het om een onderzoek dat nog voor de zwangerschap wordt uitgevoerd. Er wordt niet getest op een ongeboren kind. Dat is een belangrijk verschil.”

De NPV pleit in eerste instantie voor terughoudendheid als het gaat om de proef. „Als christen moet je je afvragen in hoeverre zo’n test noodzakelijk is. Moet je wel alles willen weten over je eigen genen? Het leven is een gave van God zelf, waarbij je bij gezondheid en ziekte op God mag vertrouwen.”

Van Hoek vindt het een ander verhaal als er al sprake is van een erfelijke ziekte in de familie. „Dan kan ik me voorstellen dat je wilt weten hoe groot de kans is dat je baby de ziekte ook krijgt. Dit kan betekenen dat stellen afzien van een zwangerschap. Hier speelt ook je eigen verantwoordelijkheid een rol.”

Volgens het Universitair Medisch Centrum Groningen is de kans 1 op 150 dat zowel de man als de vrouw drager is van dezelfde erfelijke ziekte. Als dat het geval is, hebben zij een kans van 25 procent dat hun baby die ziekte daadwerkelijk krijgt. Stellen in die situatie worden doorverwezen naar het UMCG voor advies en hulp bij de beslissing wat te doen met de uitslag. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een vlokkentest laten doen.

iStock-693373540_webOpmars DNA-dragerschapstest niet zonder risico’s

Toekomstige ouders die een dragerschapstest willen laten uitvoeren, kunnen terecht bij zes huisartsenpraktijken in Noord-Nederland. Dat kan ook als zij daar geen patiënt zijn.
De test is niet goedkoop. De kosten van 950 euro worden nog niet gedekt via de ziektekostenverzekering.

Het UMCG verwacht dat in de toekomst meer huisartsen en ook verloskundigen na een nadere opleiding de test kunnen aanbieden.