Hoofdredacteur Nieuw Israeliëtisch Weekblad vangt bot

Het bestuur van Stichting Nieuw Israelietisch Weekblad (NIW) mocht besluiten het jaarcontract van ex-hoofdredacteur Paul Damen niet te verlengen.

Van schenden van het redactiestatuut door NIW is geen sprake. Dit besliste de rechtbank in Amsterdam donderdag in een kortgedingprocedure die was aangespannen door redactielid Daphne Meijer en Damen. Volgens Damen had het bestuur niet mogen besluiten zijn contract van rechtswege te laten verlopen.

Het bestuur van het NIW is blij met de uitspraak. „De rechter heeft ingezien dat het bestuur de redactionele onafhankelijkheid van het NIW absoluut niet heeft geschonden”, aldus voorzitter Jules van Hessen.

Het bestuur hoopt dat de zaak nu gesloten kan worden. „De afgelopen periode liepen de gemoederen behoorlijk op, ook op de redactie. Het bestuur gaat ervan uit dat deze periode kan worden afgesloten, zodat zowel bestuur als redactie zich weer volledig kan richten op het maken van een mooi weekblad.”

Damen werd in 2008 voor een jaar aangesteld. Volgens het NIW ontstonden er onder zijn leiding organisatorische en financiële problemen en werden bestuur en leden van de redactie onjuist voorgelicht. Dit deed het bestuur besluiten het jaarcontract niet te verlengen. Damen beschouwde dit als inmenging in de redactionele onafhankelijkheid.