Holland in Muziek biedt spektakel op beurs Naar Buiten

Vijftig figuranten lopen morgen rond in het miniopenluchtmuseum in Barneveld. Stichting OneDay organiseert de komende dagen liefst 64 concerten in een nagebouwd dorpje uit het begin van de twintigste eeuw op de beurs Naar Buiten. Holland in muziek moet zo’n 20.000 bezoekers trekken. Foto OneDay OneDay

BARNEVELD – Een trouwkapel, een schooltje, een marktplein. In Barneveld verschijnt dezer dagen een compleet dorpje uit het begin van de twintigste eeuw. Holland in Muziek pakt daar uit met een nieuw muziekevenement.

De voorbereidingen zijn in volle gang. Tientallen vrijwilligers lopen zich het vuur uit de sloffen om het dorp op te tuigen. De een sleept met schoolbanken, de ander sjouwt met een potkachel, nummer drie zet een stel melkbussen op z’n plek.

Holland in Muziek opent morgen zijn deuren op de beurs Naar Buiten in Barneveld. Deze buitenfair trekt elk jaar enkele tienduizenden bezoekers. Het evenement van Erdee Beursorganisatie, onderdeel van de Erdee Media Groep (EMG), beleeft dit jaar zijn elfde editie.

Het muziekfestijn is een cadeau van EMG aan het publiek. Stichting OneDay tekent voor de organisatie. Tot en met zaterdag vinden liefst 64 concerten van pakweg een halfuur plaats. „Elke dag organiseren we zestien concerten”, legt OneDayvoorzitter Jacco van Delden uit.

Verschillende muzikanten leveren hun bijdrage: van organist André Knevel tot fluitist Kees Alers, van soliste Lisanne Leeuwenkamp tot organist Jacob Schenk. Maar ook de trompettisten Arjan en Edith Post, organist Wim Magré en pianist Wilbert Margré. En niet te vergeten Duo Friends.

Het repertoire is divers. „We bieden muziek voor het hele gezin”, licht Van Delden toe. „Niet zwaar klassiek, maar ook niet populair.” Het aanbod bestaat uit geestelijke muziek, vaderlandse liederen en kinderliedjes, uit de zangbundel van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten en Op Toonhoogte.

Naar Buiten telt dit jaar voor het eerst twee muziektenten met elk een podium: een voor volwassenen en een voor kinderen. Voor licht en geluid is een professioneel bedrijf ingehuurd. In de ‘concertzalen’ staan 600 stoelen klaar.

Woensdag-, donderdag- en vrijdagavond vinden themaconcerten plaats. Morgenavond moet massale samenzang klinken met begeleiding van André Knevel, donderdagavond kunnen jongeren na een barbecue samen zingen met Duo Friends en Wim en Wilbert Magré. Ds. J. C. de Groot spreekt een appelwoord over ”Eén Heere, één geloof?” Vrijdagavond volgt een ”jongerenconcert” met Jaap en Lukas Kramer, Duo Friends en Jacob Schenk.

Muzikanten brengen hun noten niet alleen op de concertpodia ten gehore. „Ook op straat, in de kapel en het schooltje klinkt muziek. Een schoffie zingt op straat, een ambtenaar van de burgerlijke stand voltrekt vier keer per dag met muzikale begeleiding een huwelijk in de kapel.” Zogenaamd dan, haast Van Delden zich te zeggen. „Het is steeds hetzelfde stel.”

In het ‘levend’ miniopenluchtmuseum lopen vijftig verklede figuranten rond. Een kwakzalver smeert bezoekers haargroeimiddel aan, een veldwachter handhaaft de wet, terwijl een voortschrijdende notaris minzaam neerkijkt op een scharrelende zwerver.

Bezoekers kunnen verder rondwandelen door ”klein Urk”. Even de vuurtoren bewonderen en het dorpshuis bekijken. Of toekijken hoe een handvol vissers vis fileert, garnalen pelt en netten repareert. „Je bent echt niet in twee minuten uitgekeken. Overal gebeurt iets.”

Vrijdag en zaterdag staan in het teken van het EMG Muziekconcours. Jonge dwarsfluitisten, pianisten en één violiste strijden om de eerste plaats. „Daar zit veel talent tussen.” De winnaars in de drie categorieën strijken een envelop met geld op, mogen samen een cd opnemen en mogen meespelen tijdens een concert in de Oude Kerk in Delft dat door de Reformatorische Omroep wordt uitgezonden.

Bezoekers hoeven niet bang te zijn een van de onderdelen van het volle programma te missen, verklaart Van Delden. „Het programma is zo samengesteld dat de belangrijkste concerten iedere dag worden gehouden. Elke dag zijn er wel Wim en Wilbert. En Lisanne.”

Holland in Muziek, op hetzelfde terrein als Naar Buiten, kost beursbezoekers 2 euro entree, kinderen half geld. Alleen Holland in Muziekbezoekers betalen 5 euro, mét stoelgarantie. Van Delden hoopt op zo’n 20.000 bezoekers. „Moeilijk in te schatten, omdat we dit voor het eerst doen. De intentie is om het volgend jaar weer te doen. Dit spektakel moet je niet willen missen.”

www.hollandinmuziek.nl