„Herdenking Market Garden groter dan ooit”

Britse luchtlandingstroepen in actie tijdens operatie Market Garden. Ze zijn bij hotel Hartenstein in Oosterbeek in gevecht met de Duitsers. Hartenstein vormde het hoofdkwartier van de parachutisten. beeld Glenn Kempff

Er zijn in september rond de herdenking van de geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden in het Rijk van Nijmegen meer activiteiten en evenementen dan ooit. Dat komt omdat de belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog toeneemt.

„Bij de vijftigste herdenking dachten we dat het wel zou ophouden, maar niets is minder waar”, zei de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls donderdag in Nijmegen. Het is in september 75 jaar geleden dat de geallieerde opmars door West-Europa tot stilstand kwam in het Rijk van Nijmegen, omdat de Britten de Rijnbrug bij Arnhem niet konden veroveren. De Nijmeegse regio en de Betuwe werden frontgebied.

Bruls: „De meeste van de honderden gedenkstenen en monumenten in deze regio die herinneren aan september 1944, zijn pas na 2000 gerealiseerd. Dat zegt genoeg over de grote aandacht.”

De vijf gemeenten in de regio hebben een gezamenlijk hoofdprogramma gemaakt. Dat is gebeurd in overleg met de regio Arnhem, waar eveneens veel aandacht wordt besteed aan Market Garden. Het is de bedoeling dat de belangrijkste programmapunten elkaar niet overlappen. Over grote verkeersproblemen zoals bij eerdere jubileumherdenkingen rondom de Gelderse steden maken de organisaties zich nog geen zorgen, zeiden zij.

Een hoogtepunt moet de wandeling over de brug De Oversteek over de Waal worden. Die brug ligt op de plek waar de Amerikaanse bevrijders in 1944 met canvasbootjes de rivier overstaken. Bij die operatie kwamen 48 mannen om het leven. Sinds 2014 wordt dagelijks de zogeheten Sunset March gehouden. Veteranen en andere belangstellenden lopen bij zonsondergang over de brug. Op 21 september worden duizenden deelnemers verwacht bij de wandeling, die wordt aangekleed met waterprojecties op de Waal, muziek en laserstralen. Jongeren dragen aan het hoofd van de stoet portretten van de 48 slachtoffers. De wandeling eindigt bij het monument voor de Waaloversteek.

Op zondag 22 september is de officiële herdenking. Op die dag arriveren honderden legervoertuigen, waaronder tanks, op de Waalkade in Nijmegen. Die colonne heeft dan al vanaf 12 september vanuit België diverse plaatsen in Brabant aangedaan. Een deel van de route die de geallieerden in 1944 in Brabant namen, kreeg na de oorlog de bijnaam Hell’s Highway. Dit deel van de route lag in 1944 zwaar onder vuur van de Duitsers.