Handgranaat bij wooncomplex burgemeester Maasdriel

Hulpdiensten bij de burgemeesterswoning van Maasdriel. Bij de woning is een handgranaat gevonden. beeld ANP
3

Bij de woning van burgemeester Henny van Kooten (SGP) van Maasdriel is maandagmorgen een handgranaat aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het explosief onschadelijk gemaakt.

Een krantenbezorger trof de handgranaat aan tussen kwart over vijf en half zes bij een appartementencomplex aan het Gasthuisplein in het Gelderse Kerkdriel. In alle vroegte werden zo’n dertig tot veertig bewoners uit hun woning in het centrum gehaald. Onder hen was ook burgemeester Van Kooten. De evacuees werden opgevangen in het gemeentehuis, een paar honderd meter verderop.

De burgemeester kan nog „niet uitsluiten” dat de handgranaat is gericht aan zijn adres, zei zijn woordvoerder maandagmorgen. „Dat moet onderzoek uitwijzen.” Mogelijk is er een verband met lopende drugszaken in zijn gemeente.

Van Kooten is al vaker bedreigd. „Maar dit heb ik nog niet eerder meegemaakt”, zegt hij tegenover Omroep Gelderland. „Dus dat hakt er wel in.” De burgemeester is geschrokken. „Ik vind het echt een hele verruwing van onze samenleving en maatschappij.”

De handgranaat stond op scherp en had dus kunnen ontploffen, vertelt Annemarie Koop, woordvoerder van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Politie en brandweer ruikten daarom groots uit, zegt ze. Uit voorzorg kwam ook een ambulance ter plaatse en werd de omgeving afgezet. Ook een winkelcentrum in de omgeving bleef gesloten.

Rond halfelf was het Gasthuisplein nog steeds afgesloten voor onderzoek. De politie zocht volgens Koop naar sporen en „mogelijke andere gevaarlijke materialen.” Daarbij werden speurhonden ingezet.

De politie neemt „alle scenario’s” mee in het onderzoek naar de vondst. Dat moet uitwijzen of het een actie tegen de burgemeester betreft.