Halsema: geen kampeer-demonstraties meer

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil geen langdurige protestacties meer in de stad. „Burgerlijke ongehoorzaamheid” zoals van Extinction Rebellion moet wat haar betreft altijd doorgang kunnen vinden. „Maar ik heb bedacht dat er niet meer mag worden gekampeerd”, zei ze woensdag tegen de gemeenteraad.

„Occupy kon een halfjaar een deel van de stad bezet houden, studenten konden de universiteit een maand bezet houden”, aldus Halsema, die aangaf dat zij dat niet meer tolereert. „Er staat de laatste tijd meer druk op de publieke ruimte, er zijn meer demonstraties, en er zijn meer risico’s op wanordelijkheden. En de politie kampt met capaciteitsproblemen.”

Halsema zei ook dat ze niet tevreden is over het arrestatieproces tijdens de blokkade van Extinction Rebellion, afgelopen maandag, van de Stadhouderskade. Ze wilde dat de activisten op een rustige manier zouden worden aangehouden, een voor een, omdat ze geweldloze actie voerden. Dat ging een hele tijd goed. Maar op een gegeven moment, toen er 111 mensen waren aangehouden, „zat het justitieel apparaat helemaal vol, doordat alle arrestanten moesten worden verhoord en verder de molen in moesten”. Honderden klimaatbetogers die de Stadhouderskade nog blokkeerden, zijn daarop „bestuurlijk verplaatst”, aldus Halsema. Dat houdt in dat ze door de politie met bussen zijn gedropt in het Westelijk Havengebied. De burgemeester is daar achteraf gezien niet blij mee en zegt dat ze daarover nog in gesprek gaat met de hoofdofficier van justitie en de politiecommissaris.

In een brief aan de raad beschrijft ze verschillende attributen die maandagochtend vroeg al zijn onderschept, waardoor „voorbereide acties zoals het door een vrachtwagen lossen van tonnen met zand, het plaatsen van een caravan en een compleet vaartuig op de Stadhouderskade zijn verhinderd. Ook is er een bus aangetroffen die volgeladen was met tachtig ‘lock-ons’. Dit zijn buizen die gebruikt worden om armen van actievoerders fysiek aan elkaar vast te maken. Deze buizen zijn door de politie in beslag genomen”, aldus Halsema.