Haga Lyceum luisterde de onderwijsinspectie af

beeld ANP

Op het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam zijn vorig jaar vertrouwelijke gesprekken van de Inspectie van het Onderwijs afgeluisterd. Dat meldt NRC, dat stelt te beschikken over een van de opnames en de authenticiteit ervan te hebben vastgesteld. De werkkamer van de inspectie op de omstreden school, waar inspecteurs gevoelige gesprekken voerden met elkaar, met leerlingen en met personeel, is meermaals afgetapt.

NRC stelt dat vier bronnen rond de islamitische middelbare school dit bevestigen die zelf de afluisterapparatuur hebben gezien of de heimelijke opnames uit het kantoortje hebben gehoord.

Volgens de bronnen hield schooldirecteur Soner Atasoy op deze manier in de gaten waarop het inspectieonderzoek zich richtte en wat Haga-medewerkers over hem en de school zeiden. De onderwijsinspectie zegt dat zij gedurende het onderzoek vorig jaar "vermoedens" kreeg dat het kamertje werd afgeluisterd. Daarna zouden inspecteurs hun werkwijze op het Haga iets hebben aangepast.

Atasoy ontkent dat hij heimelijke opnamen heeft gemaakt van inspectiegesprekken, maar erkent die wel in bezit te hebben. "Dat kreeg ik op een usb-stick aangeleverd", zegt hij. "Ik weet niet van wie."