Grote grazers naar „hoogwatervluchtplaats”

Vanwege het hoogwater is in natuurgebied Munnikenland bij Slot Loevestein een kudde paarden naar een hoger gebied geleid. beeld ANP
7

Wegens het hoge water heeft Staatsbosbeheer maandag 186 grote grazers in het natuurgebied Munnikenland, bij Slot Loevestein, naar een hoger gebied geleid. Het betrof 122 konikpaarden en 64 zogenoemde rode geuzen, een rundersoort.

De dieren liepen tot maandagochtend 10.15 uur nog te grazen in de Gandelwaard, het laatste droge deel van het natuurgebied, dat ligt tussen de Waal en de Afgedamde Maas. Maar verplaatsing was noodzakelijk, aldus woordvoerder Marcel van Dun. „Ze konden daar niet langer blijven staan, want dan dreigden ze ingesloten te worden door het water.”

Dat het natuurgebied bijna helemaal onderloopt, komt door het landelijke programma Ruimte voor de Rivier, dat in 2011 van start ging. Door diverse ingrepen zijn flinke overstromingsvlaktes gemaakt, zodat de rivieren bij hoogwater hun gang kunnen gaan. De extra brede Wakkere Dijk, met flauwe taluds, werd speciaal aangelegd als ‘hoogwatervluchtplaats’ voor wie droge voeten of poten wil houden bij hoge waterstanden.

Via een klein half uur durende trek in colonne zijn de grazers via de verharde Maaskade naar de Wakker Dijk geleid. Deze operatie werd uitgevoerd door kuddebeheerder FREE Nature in samenwerking met vrijwilligers. Staatsbosbeheer had alle grazers bij elkaar gelokt door de dieren daar extra hooi te geven. Dun: „De dieren hebben het goed gedaan. Met name de konikpaarden liepen een flink eind door in hun nieuwe tijdelijke verblijfplaats. Ze gingen ook direct eten van het verse gras daar.” Slot Loevestein was tijdelijk afgesloten wegens de beweging van de kudde.