Goese CDA wil coffeeshops sluiten

Het CDA in Goes wil geen coffeeshops meer in de stad. Dat is een van de punten uit het nieuwe verkiezingsprogramma, dat afgelopen weekeinde is gepresenteerd.

Bij de vorige verkiezingen was het standpunt van het CDA met betrekking tot de coffeeshops: geen nieuwe meer openen als een oude sluit, maar dat gaat het CDA te lang duren.

Voor fractievoorzitter J. de Bat is de gezondheid van jongeren de belangrijkste drijfveer. „We willen een gezond leefklimaat voor jongeren in Goes, maar het is bewezen dat sinds de komst van de coffeeshops het aantal softdrugsgebruikers is toegenomen.”

Tegenstanders, onder wie burgemeester D. van der Zaag, beweren dat de sluiting tot veel meer straathandel leidt. De Bat noemt dit echter een „zwaktebod.” Volgens hem is dat alleen een vermoeden en geen bewezen feit. „Ik ben er wel van overtuigd dat er inderdaad meer politie-inzet nodig zal zijn, zeker in de beginfase, maar daar willen we in investeren.”

Door de sluiting van coffeeshop Checkpoint in Terneuzen vorig jaar en de sluitingen van shops in Bergen op Zoom en Roosendaal, dreigt Goes het drugscentrum van de regio te worden. Dat wordt nu al gemerkt in Goes. De Bat: „De politie bevestigt dat het aantal meldingen van overlast rond de coffeeshops enorm is toegenomen en ook dat het aantal drugstoeristen uit België en Frankrijk is sterk gestegen.”

Het CDA pleit ervoor om tot aan de sluiting van de shops een pasjessysteem in te voeren, waardoor alleen mensen uit de regio tot de coffeeshops worden toegelaten. Hierover is al overleg tussen de burgemeester en de eigenaar van de drugswinkels.

Op dit moment wordt het college van Goes gevormd door CDA, VVD en SGP/ChristenUnie. De SGP/CU was altijd al voorstander van sluiting en de VVD heeft aangegeven er bij collegeonderhandelingen geen breekpunt van te maken. Er bestaat dus een reële kans dat de coffeeshops daadwerkelijk dicht moeten.