Gif houdt gemoederen bezig

Bij het onderhoud aan oude treinen in werkplaatsen van NS is het kankerverwekkende chroom-6 vrijkomen. De roestwerende verf is op veel treinen gebruikt. Honderden medewerkers van een werkplaats in Tilburg krijgen een schadevergoeding van de gemeente en de NS. beeld ANP/Novum, Rein van Zanen
6

Het was een spannende week voor ruim 800 mensen die tussen 2004 en 2012 met het giftige chroom-6 hebben gewerkt in een NS-werkplaats in Tilburg. Om te re-integreren moesten de werklozen oude treinstellen schuren. Daarbij kwam de kankerverwekkende stof vrij.

Bij langdurige blootstelling aan het roestwerende chroom-6 kunnen allergische reacties optreden. Inademing kan tot neusbloedingen en huiduitslag leiden, maagzweren, lever- en nierschade opleveren of zelfs longkanker veroorzaken.

Tilburg en de NS zijn ernstig in gebreke gebleven, oordeelde een onderzoekcommissie deze week. De risico’s van chroom-6 waren bekend, maar maatregelen bleven uit. De gemeente en de spoorwegen trekken daarom in totaal 10 miljoen euro uit om betrokkenen een schadevergoeding toe te kennen.

De 800 medewerkers krijgen elk 7000 euro netto. Voor mensen die ziek zijn geworden kan daar maximaal 40.000 euro bij komen. Betrokkenen vinden de vergoeding van 7000 euro aan de magere kant. Zij vinden dat er 10.000 euro op tafel moet komen. Minimaal.

Maandag buigt de gemeenteraad van Tilburg zich over het voorstel voor schadevergoeding. Eén ding is duidelijk. En dat beseft burgemeester Theo Weterings van Tilburg maar al te goed. Een tegemoetkoming kan het leed en de gezondheidsschade niet wegnemen.