Gemalen stenen als mest over Utrechts grasland

ACHTERVELD (ANP) – In de provincie Utrecht is woensdag een bijzonder project begonnen om de CO2–uitstoot te verminderen en de kwaliteit van de bodem te verbeteren. Op het land van boer Wim van den Hengel in Achterveld werd de eerste mest uit gemalen stenen, oftewel steenmeel, uitgestrooid.

Op een perceel van 1,3 hectare grasland worden zes verschillende proefvlakken bemest met het steenmeel. „De stenen komen uit Noorwegen en Duitsland", legt geochemicus Huig Bergsma van advies– en ingenieursorganisatie Arcadis uit. Volgens Bergsma is het principe al eeuwenoud. „In gebieden met vulkanisch gesteente is de grond zeer vruchtbaar. Met de gemalen stenen proberen we hetzelfde te bereiken".

Van den Hengel schakelde over van gewone veehouderij op biologische veehouderij. „Daarmee namen we ook afscheid van de kunstmest", legt de boer uit. Van den Hengel zag zijn grasland in kwaliteit achteruitgaan. „Ik wilde op zoek naar een innovatieve manier van bemesten". Bergsma en Van den Hengel zaten samen vele uren aan de keukentafel in de boerderij in Achterveld. „In Brazilië werken boeren al veel met steenmeel en wij willen ook graag een project starten", vertelt Bergsma.

„Steenmeel kent veel voordelen", aldus Bergsma. Volgens de geochemicus wordt de uitstoot van broeikasgassen beperkt omdat alleen al de productie van steenmeel al vijftig tot honderd keer minder energie kost dan kunstmest. „Steenmeel is een langzaam werkende meststof en daardoor hoeft de boer ook veel minder vaak het land op te rijden om te bemesten", zegt Bergsma.

Omdat steenmeel langzaam werkt, zijn de eerste resulaten van het project pas over twee jaar te verwachten. Het experiment op het land van Van den Hengel wordt gesubsidieerd door de provincie Utrecht en kost 100.000 euro. De provincie wil hiermee de luchtkwaliteit in Utrecht verbeteren.