Gelderland: twee miljoen euro voor restauratie Eusebiuskerk

Eusebiuskerk in Arnhem. beeld RD, Anton Dommerholt

Provinciale Staten van Gelderland hebben woensdag twee miljoen euro beschikbaar gesteld voor de Eusebiuskerk in Arnhem. Daarmee is mogelijk gemaakt dat de restauratie van de toren voltooid kan worden vóór de 75ste herdenking van de Slag om Arnhem in 2019.

De toren van de Eusebiuskerk staat al sinds 2009 in de steigers. Restauratie is vooral nodig omdat het natuursteen van onder andere de ornamenten van de kerk en de ‘bekleding’ van de toren in slechte staat verkeren. De Stichting Eusebius Arnhem, verantwoordelijk voor behoud en exploitatie van het stadsgezicht van de Gelderse hoofdstad, kampt met een miljoenentekort. In mei van dit jaar maakten de provincie en de gemeente Arnhem beide al een half miljoen euro vrij voor de restauratie. Dit najaar liet het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap weten nog voor de jaarwisseling vier miljoen euro te zullen bijdragen.

De gemeenteraad van Arnhem bespreekt deze maand een voorstel van burgemeester en wethouders voor een lening van ruim 3,2 miljoen euro, een eenmalige subsidie van twee miljoen voor de restauratie van de toren, een eenmalige subsidie van bijna twee miljoen voor het kerkschip en een jaarlijkse subsidie van 175.000 euro voor de beheerkosten. Aan bijdragen aan de restauratie heeft de gemeente steeds de voorwaarde verbonden dat ook de provincie en het Rijk de restauratiekosten dekken. Met de beslissing van de Gelderse staten vandaag is aan die conditie voldaan.