Gökmen T. krijgt advocaat toegewezen

Gökmem T. (m.). beeld ANP

Gökmen T., de verdachte van de tramaanslag in Utrecht in maart van dit jaar, heeft advocaat André Seebregts toegewezen gekregen. De advocaat bevestigt woensdag berichtgeving hierover in het AD.

Seebregts was al eerder advocaat van Gökmen T., maar die liet in juni weten niet langer van zijn diensten gebruik te willen maken. Daarna had hij geen andere advocaat in de arm genomen. Tijdens een zitting in juli liet de verdachte ook weten de rechtbank niet te erkennen.

Volgens het AD is hem nu toch een advocaat toegewezen omdat de rechtbank oordeelt dat hij zijn eigen belangen onvoldoende kan behartigen. De krant meldt dat, na onderzoek door psychologen en psychiaters in het Pieter Baan Centrum, vast is komen te staan dat Gökmen T. zwakbegaafd is en verminderd toerekeningsvatbaar. In gesprekken met deskundigen zou hij zich niet schuldbewust hebben getoond. Verder zou hij narcistische trekken vertonen en zich verheven voelen boven de rest van de samenleving.

Het onderzoek zou wel aantonen dat hij ondanks zijn beperkte geestelijke vermogens voldoende in staat is het proces te volgen en te snappen wat de gevolgen kunnen betekenen. Maar de Utrechtse rechtbank wil dat hij toch een advocaat krijgt. Seebregts wil geen toelichting geven op de toewijzing. „Een en ander zal ter zitting worden toegelicht”, aldus de advocaat woensdag.

Het proces tegen de 38-jarige T. wordt maandag 16 december hervat. Het gaat dan nog niet om de inhoudelijke behandeling. Bij de aanslag in Utrecht werden vier mensen doodgeschoten.