FNV vreest tekort medewerkers in kinderopvang door weinig stages

Vakbond FNV denkt dat er op lange termijn een groot tekort zal ontstaan aan professionele kinderopvangmedewerkers. Dat komt doordat er te weinig stageplaatsen zijn. Werkgevers weigeren plekken aan te bieden, aldus de bond, omdat in de nieuwe cao Kinderopvang stagiairs per 1 januari 2020 recht hebben op een stagevergoeding.

De financiële vergoeding, die de sector juist aantrekkelijker moest maken, lijkt averechts te werken, zegt FNV. „In de praktijk zien we dat werkgevers de verplichte vergoeding als reden aangrijpen om helemaal geen stageplaatsen meer aan te bieden”, aldus de vakbond.

Een ander probleem is volgens de FNV dat sommige organisaties de kosten van de stagebegeleider aftrekken van de stagevergoeding. De stagiaires houden hierdoor niets over.

De vakbond ziet dat er op dit moment veel vacatures openstaan, die moeilijk te vullen zijn. Het stagetekort versterkt die situatie: „Leerlingen die geen geschikte stageplaats kunnen vinden, kunnen hun opleiding niet afronden. We verwachten daarom een tekort aan goede professionele opvangmedewerkers.”