Familie Bart van U. spreekt tijdens rechtszitting

Bart van U. beeld ANP ANP

ROTTERDAM. Een familielid van Bart van U. (40) zal komende week bij de rechtbank in Rotterdam een verklaring afleggen tijdens de strafzaak tegen Van U., die de moord op oud-D66-minister Els Borst (81) en zijn eigen zus Loïs (43) heeft bekend.

Het familielid van Bart van U. zal volgende week een zogeheten slachtofferverklaring afleggen. Dat zei mr. Edwin Bosch, raadsman van de familie Van U., vrijdag desgevraagd. In zo’n verklaring kunnen slachtoffers en nabestaanden bijvoorbeeld vertellen wat voor impact een misdrijf op hun leven heeft. Een slachtofferverklaring is niet hetzelfde als een getuigenverklaring. Familie van Bart van U. is voor de rechtszaak van volgende week niet opgeroepen als getuige.

Twee gedragsdeskundigen, die Bart van U. in het Pieter Baan Centrum (PBC) hebben onderzocht, zijn voor de rechtszaak opgeroepen als getuigen-deskundigen. Dat laat zegsvrouw Jeichien de Graaff van het openbaar ministerie in Rotterdam desgevraagd weten. Naar verwachting zullen de twee deskundigen het PBC-rapport over Bart van U. toelichten. Dat doen de getuige-deskundigen dan onder ede.

Mr. Maarten de Klerk, raadsman van de nabestaanden van oud-minister Borst, wil niet zeggen of een familielid van Borst eveneens een slachtofferverklaring gaat afleggen.

Bart van U. bekende krap twee maanden geleden dat hij op 8 februari 2014 oud-minister Borst heeft omgebracht bij haar woning in Bilthoven. Van U. stelt dat hij een „goddelijke opdracht” kreeg om degene te doden die verantwoordelijk is voor euthanasiewetgeving. Borst was voorvechter van euthanasie.

Eerder al bekende Van U. dat hij op 10 januari 2015 zijn zus Loïs in haar woning in Rotterdam heeft omgebracht. Beide slachtoffers kwamen door messteken om het leven.

Advocate mr. Noëlle Pieterse, raadsvrouw van Bart van U., wil niet zeggen of Van U. komende week zijn motieven zal toelichten. Pieterse vindt dat bij de moord op Borst „geen sprake is van een religieuze of politieke moord.” Eerder zei ze dat Van U. schizofeen is verklaard. „De diagnose is helder.”

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Van U. start komende dinsdag om half tien bij de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Voor de rechtszaak zijn ook volgende week woensdag en donderdag uitgetrokken. Mogelijk is de zaak al binnen twee dagen afgerond.

Het Reformatorisch Dagblad houdt volgende week een liveblog bij van de strafzaak tegen Bart van U.