EO zendt interview LHBT-dominee toch niet uit

Predikant Wielie Elhorst (rechts) voorafgaand aan de paneldiscussie in het kader van de EuroPride vorige maand over de LGBTI-gemeenschap. beeld ANP

De Evangelische Omroep (EO) stelt een tv-uitzending met een vraaggesprek met ds. Wielie Elhorst over homo-emancipatie uit omdat dat onderwerp in de EO-achterban gevoelig ligt.

Dat heeft EO-directeur Arjan Lock zaterdagochtend desgevraagd bevestigd. Lock wil daar op dit moment niets aan toevoegen. De EO heeft leden toegezegd extra waakzaam te zullen zijn over programma’s, aldus een EO-woordvoerder. „Dit past daar bij.”

Het gesprek met ds. Elhorst in ”Het Vermoeden” zou zondag worden uitgezonden en is door de EO al aangekondigd. Het gespreksonderwerp zou homo-emancipatie zijn, naar aanleiding van internationale Coming Out Day, aanstaande dinsdag.

Ds. Elhorst is door de Protestantse Kerk Amsterdam benoemd tot predikant met bijzondere opdracht voor LHBT-gemeenschap van lesbische, homoseksuele en bi-seksuele personen en transgenders. De predikant houdt zich al jaren bezig met de emancipatie van christelijke LHBT’s.

Uit de achterban van de EO klinken bezorgde geluiden over de koers van de omroep. Een Appelgroep beleid EO en het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk hebben donderdag een gesprek gehad met de EO-directie over de EO-koers. Verder zijn vanuit de achterban verschillende bezorgde open brieven verschenen.

De zorg richt zich op de vermenging van het vrijzinnige IKON-beleid met het EO-beleid. Dit hangt samen met de taak die de EO enkele jaren geleden kreeg om onder meer de protestantse kerken in Nederland (voorheen verenigd in de IKON) te vertegenwoordigen.

De Ikon draagt opvattingen uit die slecht samengaan met die van de EO-achterban, schreven de leden. Ze hekelden ook de aanstelling van de voormalige voorman van de remonstranten en voorvechter van homorechten Tom Mikkers die kort geleden als EO-programmamaker aan de slag is gegaan.

De EO-leiding verzekerde de bezorgde leden dat er aan de grondslag van de omroep niets verandert. „En er is toegezegd dat we scherp zullen zijn op wat we uitstralen”, zegt de EO-woordvoerder. „Daarom wachten we even met het uitzenden van dit gesprek dat over zo’n gevoelig onderwerp gaat.”

Op de EO-site zegt de omroep over Het Vermoeden dat ”dit programma is geproduceerd door de EO om de breedte van de christelijke kerken in Nederland te representeren”. Volgens de omroep staat uitzending van het gesprek met Elhorst „vooralsnog gepland op 30 oktober.”

De vraag is of het op een later tijdstip uitzenden van een gevoelig programma tegemoet komt aan de verontrusting van bezorgde leden. „Wij zijn aan het luisteren naar opmerkingen uit de achterban. Geef ons even de tijd om hier een besluit over te nemen”, aldus de EO-woordvoerder.