Elk kwartier trein Amersfoort-Ede technisch mogelijk

beeld ANP, Robin Utrecht

Elk kwartier een trein tussen de stations Amersfoort en Ede-Wageningen is volgens spoorbeheerder ProRail technisch mogelijk.

Dat blijkt donderdag uit een memo van deskundigen van de provincie Gelderland, vervoerder Connexxion en ProRail aan de gemeenteraad van Ede.

Tot nu toe is er op de Valleilijn alleen een kwartiersdienst tussen Amersfoort en het vorig jaar geopende station Barneveld-Zuid. De gemeenten in de regio, de provincie Gelderland en Connexxion willen graag een kwartierdienst op de gehele Valleilijn, dus ook tussen Barneveld-Zuid en Ede-Wageningen, waar nu nog elk halfuur een trein rijdt.

„Een kwartierdienst draagt in belangrijke mate bij aan de bereikbaarheid van alle gemeenten langs de Valleilijn”, zegt Carl Bieker, projectleider mobiliteit en openbaar vervoer van de provincie Gelderland. „Het aantal reizigers op de Valleilijn groeit nog altijd. Met een kwartierdienst kan de drukte meer worden gespreid. Reizigers kunnen dan ook een kwartier eerder of later op de trein stappen.”

Voor de gewenste kwartierdienst moeten treinen elkaar kunnen passeren op de merendeels enkelsporige Valleilijn. Daarvoor zou een stuk dubbelspoor kunnen worden gerealiseerd ter hoogte van station Ede-Centrum. „ProRail heeft een verkenning uitgevoerd en het blijkt mogelijk het dubbelspoor te realiseren op deze locatie”, aldus de deskundigen. Ook is het nodig dat op sommige gedeelten van de Valleilijn de treinen voor de dienstregeling wat sneller gaan rijden.

De deskundigen verwachten dat zij volgend jaar een plan voor de kwartierdienst kunnen presenteren, inclusief de financiering. Ook de regiogemeenten zullen daaraan bijdragen, is de bedoeling. Voordat concrete stappen kunnen worden gezet, moeten provinciale staten van Gelderland eerst nog het groene licht geven.