Elburgse ondernemers willen winkel openen op Pinksterzondag

Elburg. beeld Sjaak Verboom

Een groot aantal winkels in Elburg opent op Eerste Pinksterdag de deuren. De actie van de winkeliersvereniging gaat in tegen de regels van de gemeente.

Joop Zwart, voorzitter van winkeliersvereniging Vesting Elburg (WVE), zei zaterdag in de Stentor dat 23 winkels in Elburg Vesting van plan zijn aanstaande zondag open te gaan. De winkels openen hun deuren van 13.00 tot 17.00 uur, volgens Zwart zodat de kerkgang niet wordt belemmerd.

Alle leden van de WVE staan volgens de secretaris achter het plan, ook de winkeliers die nog niet hebben besloten of zij zondag open kunnen gaan.

Volgens Zwart is deze „burgerlijke ongehoorzaamheid” mede ingegeven door de coronacrisis. Bij veel ondernemers is het water tot aan de lippen gestegen, omdat de omzet al wekenlang stilligt. Ondertussen stapelen de facturen zich wel op. Dus willen de winkels nu open om de kosten wat te kunnen dempen.

Zwart verwacht niet dat de winkeliers die de winkeltijdenwet overtreden daarvoor zondag beboet gaan worden. Hij denkt dat de gemeente het bij een waarschuwing houdt voor ze tot handhaving overgaat.

Er is al jaren discussie over de koopzondag in Elburg. Het handhaven van de zondagsrust is een vast thema bij de coalitiebesprekingen na gemeenteraadsverkiezingen. In het huidige coalitieakkoord is vastgelegd dat er niet aan getornd mag worden.

Toch ligt er in de gemeenteraad –met een meerderheid voor ChristenUnie, Algemeen Belang, SGP en CDA– een voorstel voor aanpassingen van de winkeltijden. Dit wordt maandagavond besproken tijdens de commissievergadering. De actie van de winkeliers lijkt een voorschot te nemen op de nieuwe plannen.

Vanuit het college van B & W kon maandagmorgen nog geen reactie worden gegeven. Volgens een woordvoerder van de gemeente Elburg om de discussie van maandagavond niet te vertroebelen.