Eis tot 6 jaar in drugszaak vermoorde jongen

In de drugszaak rond de familie van het in 2010 in Breda doodgeschoten 12-jarige jongetje Danny is donderdag in de rechtbank in Breda tot 6 jaar cel geëist. Vader John G. (6 jaar) en broer Sander G. (4,5) hoorden de hoogste eisen vanwege deelname aan een criminele organisatie, witwassen en ‘zeer grootschalige’ productie, smokkel en handel in soft- en harddrugs.

In totaal hoorden negen verdachten een strafeis. Danny stierf in juli 2010 toen hun woonwagen met kogels werd doorzeefd. Dat zou een vergeldingsactie zijn geweest, omdat de familie een partij van 400 kilo cocaïne zou zijn kwijtgeraakt. Voor de moord zijn drie mannen tot twintig jaar cel veroordeeld.

De eis is wel lager door de dood van Danny. „John en Sander moesten een enorme prijs betalen. Dat staat niet in verhouding tot welke straf dan ook.”

Justitie kwam de bende al in 2009 op het spoor na tips van informanten. G. zou ‘tot in z’n nek in de speedhandel zitten’. Daarna zijn onder meer telefoons getapt en is afluisterapparatuur in auto’s geplaatst. Daaruit bleek niet alleen handel in speed, maar ook in wiet en xtc.

De 400 kilo coke verdween uit een loods in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie denkt dat leden van de zogenoemde Mocro-maffia hadden geïnvesteerd en John G. aansprakelijk stelden voor de diefstal. Hij zou het transport van de coke vanuit Antwerpen hebben verzorgd. Ook dit is gebaseerd op informanten die justitie tipten. Maar ook John G. koppelt het verlies van zijn kind in afgeluisterde gesprekken aan het kwijtraken van ‘iets strafbaars’, aldus de officier van justitie donderdag.

Bij een andere broer van Danny in Rucphen deed de politie overigens in oktober 2011 nog een inval. Er lag 130 kilo coke. Hij kreeg daarvoor in 2012 zeven jaar cel.

Wanneer de uitspraak is, is nog onduidelijk.