Eind april uitspraak zaak „obermishandelaars”

De Praagse ober Mirek. beeld ANP

Armin N. en zijn broer Arash N. horen waarschijnlijk eind deze maand of en zo ja hoe lang ze de cel in moeten voor het mishandelen van een ober in Praag. Op 30 april moeten ze opnieuw voor de rechter verschijnen, die waarschijnlijk dezelfde dag uitspraak doet.

Het Openbaar Ministerie had eerder al een celstraf tussen de tien en achttien jaar passend genoemd. De Nederlandse mannen worden verdacht van poging tot moord.

De broers waren vorig jaar april met een groep van in totaal zeven vrienden in de Tsjechische hoofdstad om het vrijgezellenfeest van een van de mannen te vieren. Twee vrienden kregen mot met de manager van restaurant Polpo omdat ze op het terras bier dronken dat ze zelf hadden meegenomen.

Die ruzie liep uit de hand. Armin en Arash tuigden de toegesnelde ober Miroslav ‘Mirek’ Vitek zo zwaar af dat hij onder meer een gebroken oogkas, een gebroken kaak en een verbrijzelde enkel opliep. Nog altijd heeft de ober last van zijn verwondingen.

De rechtbank in Praag stond dinsdag, tijdens de tweede zittingsdag, lang stil bij de vraag hoe de ruzie begon. Het lijkt dat de restaurantmanager de eerste duw uitdeelde. „Er was zeker een dreigende sfeer, maar er was geen fysiek contact totdat u al eerste duwde”, hield de rechter de manager voor. „De manager is verantwoordelijk voor het beginnen van het gevecht, waarvan meneer Vitek uiteindelijk het slachtoffer werd”, aldus Armin.

De mannen zitten sinds hun arrestatie in april vorig jaar in de cel. Hun advocaten menen dat van een poging tot moord geen sprake is. In hun verhaal eind deze maand zullen ze pleiten voor zware mishandeling, lieten ze dinsdag al weten. Daar staat drie tot tien jaar gevangenisstraf op.

Armin (29) en Arash (32) boden maandag de ober al uitgebreid hun excuus aan. Ze beloofden er alles aan te doen om hem financieel en emotioneel te steunen. Vitek heeft een schadevergoeding van 100.000 euro gevraagd.

Van het gevecht zijn beelden op internet verschenen. Die zorgden voor grote verontwaardiging in zowel Nederland als Tsjechië.

De vriendengroep werd op het vliegveld in Praag gearresteerd. De broers speelden volgens de aanklager de hoofdrol in de vechtpartij. Van de groep kregen er drie voorwaardelijke celstraffen. Twee anderen gingen vrijuit omdat ze juist hadden geprobeerd de boel te sussen.